Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte a fővárosi Néri Szent Fülöp-iskola

Hazai – 2017. május 31., szerda | 15:39

A Budapest XVI. kerületében működő Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola május 22-től 27-ig „Néri-héttel” ünnepelte alapításának huszadik évfordulóját – adta hírül Tyukász Mihály Tamás, a tanintézmény igazgatója.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az iskola története egy több éve üresen álló, leromlott állapotú épület szülői segítséggel való felújításával kezdődött. Az elmúlt húsz évben a fenntartó Esztergom-Budapesti Főegyházmegye jelentős anyagi támogatásával, pályázatok segítségével, illetve a szülők kétkezi és anyagi támogatásával az intézményt kibővítették és korszerűsítették: épült új tornaterem, beépítették a tetőteret, napelemeket szereltek fel, műanyag burkolatú sportpályát és sportudvart alakítottak ki.

Jelenleg tizenhat osztályban 415 diák tanul az iskolában. Kilenc budapesti kerületből, illetve öt szomszédos településről járnak gyerekek az intézménybe. A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola a 2015-ös országos kompetenciamérés alapján a budapesti iskolák rangsorában a 21. helyen áll, és az első a listán az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye tanintézményei közül.

A jubileum alkalmából szervezett programsorozat az iskola húszéves történetét bemutató kiállítás megnyitásával kezdődött. Az ünnepségen részt vett Gyetván Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) főigazgatója; Kovács Péter helyi polgármester; Horváthné Kovács Angelika, a XVI. Kerületi Kormányhivatal vezetője; Urbán Gábor kanonok, esperes, rákosszentmihályi plébános, továbbá az iskola két korábbi igazgatója, Takács Istvánné Jutka és Kerpits Miklós, valamint több egykori tanár is.

Az iskolazászló, a cserkészek, valamint osztályképviselő tanulók bevonulása után Tyukász Mihály Tamás igazgató köszöntötte az alapító igazgatónőt, Takács Istvánnét születésnapja, valamint az iskola jubileuma alkalmából.

Az ünnepi műsor első fellépője a nyolcadik osztályosok csengős együttese volt, akik Sosztakovics híres keringőjét és Vangelis Tűzszekerek című filmzenéjét adták elő, felkészítő tanáruk, Tóthné Mózer Annamária vezetésével. Ezután Néri Szent Fülöpről mutattak be egy jelenetet a másodikos diákok, akiket Mezei Csilla készített fel. Végül a búcsúzó nyolcadikosok tánccal köszöntek el iskolájuktól. Őket az egyik tanuló édesanyja, Némedi Zsóka tanította be.

Gyetván Gábor, az EKIF főigazgatója ünnepi köszöntője után Urbán Gábor hálaadó imát vezetett és áldást adott a közösségre. Az ünnepi műsor végeztével a vendégek megtekintették az elmúlt húsz év eseményeit felidéző kiállítást, valamint a Néri-héten az iskolában bemutatott teremtésvédelmi vándortárlatot.

Az intézmény hatalmas külső és belső változáson ment keresztül az évek során. A magvetők mégis az alapítók voltak. Ennek jelképeként a még most is az iskolában tanító négy alapító, Tóthné Mózer Annamária, Kovács Józsefné, Borbély-Ragány Gyöngyvér és Fejes Ferenc egy magról keltetett kis fenyőt ajándékozott az iskolának és a jövő diákjainak.

A Néri-hét második napján az utazó planetárium műsorát tekinthették meg a gyerekek.

Az intézmény ünnepi hete alkalmából május 26-án, pénteken hálaadó szentmisét mutatott be Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a kerületben szolgáló egykori és jelenlegi plébánosok koncelebrálásával. Erre a napra készült el az iskola jubileumi évkönyve, melynek tiszteletpéldányait átadták a díszvendégeknek.

A szentmise után a nyolcadikosok bemutatták ballagási táncukat, majd a diákok különféle programokon vettek részt: volt rejtvényfejtés, kézműves-foglalkozás, ügyességi verseny.

A jubileumi hét utolsó napján – az alapítás óta hagyománnyá vált – Néri-bálon ünnepeltek a felnőttek, szülők, nagyszülők, pedagógusok és a meghívott vendégek. Az est főszervezője Borbély-Ragány Gyöngyvér tanárnő volt. A bálon díszvendégként részt vett Oláh Gáborné, az EKIF főigazgató-helyettese; Oláh Gábor, az EKIF tanügyi igazgatója; Szatmáry László képviselő; Takács Istvánné alapító igazgatónő; Gózon Ákos, az iskola alapítványának kuratóriumi elnöke, valamint Petrovics Sándor, az intézmény alapítását kezdeményező Kovász Egyesület elnöke.

A program ünnepi műsorral kezdődött, melyen felléptek a pedagógusok, a jelenlegi és a volt diákok szülei, illetve a nyolcadikosok is. A zenét a Gemini együttes szolgáltatta.

Fotó: Mészáros Tibor; Varga Flóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria