Álljunk egymás mellé! – Ökumenikus imaalkalom nyitotta Pécs városának napját

Hazai – 2024. szeptember 3., kedd | 13:54

Felföldi László pécsi megyéspüspök 2022-ben kezdeményezte, hogy ökumenikus imaórával kezdődjön Pécs város napja, amikor a történelmi egyházi felekezetek papjai és lelkészei együtt imádkoznak a város és lakói békés együttéléséért. A megyéspüspök idén is imaórára hívta a pécsieket szeptember 1-jén – felekezeti hovatartozástól és világnézeti meggyőződéstől függetlenül – a Lyceum templomba.

Szeptember elseje 1994 óta Pécs város napja. Az ünnep annak állít emléket, hogy 1367. szeptember 1-jén írta alá V. Orbán pápa a pécsi egyetem, egyben az első magyar egyetem alapítását – melynek felállítását Nagy Lajos király kezdeményezte – engedélyező pápai oklevelet. (A napjainkban Pécsett működő tudományegyetem az 1912-ben alapított pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem jogutódjaként működik, nem azonos a középkorban alapított egyetemmel.)

Az ünnep alkalmából a Lyceum templomban megtartott ökumenikus imaórán a házigazda pálos rend nevében Puskás Antal tartományfőnök, plébános köszöntötte a megjelenteket, köztük Bíró László nyugalmazott tábori püspököt, Zajácz Gábor görögkatolikus parókust, Kisóvári-Németh Norbert református lelkészt és Manhardtné Szlovák Katalin evangélikus lelkészt, hogy együtt imádkozva kérjék az Isten áldását a térségben lakókra és oltalmába ajánlják a várost.

Az eseményen jelen volt Péterffy Attila polgármester, a város jegyzője, alpolgármesterei, önkormányzati képviselők, a Baranya megyei közgyűlés vezető tisztségviselői, a Pécsi Tudományegyetem vezetősége, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora, az MTA Pécsi Bizottságának képviselői és a városi intézmények vezetői.

Bíró László püspök rövid köszöntőjében azt kérte, adja Isten, hogy ez az istentisztelet gyökeret verve fennmaradjon, a jövőben is mindig része legyen a város napja megünneplésnek, és segítsen abban, hogy Pécs múltjának tiszteletéből jövő szülessen.

Zajácz Gábor görögkatolikus parókus a békéről osztotta meg gondolatait, amiért tenni kell és dolgozni rajta, önmagunkért és másokért is.

Kisóvári-Németh Norbert református lelkész az egységről elmélkedett. Kiemelte: a szolidaritás egységében kell látnunk egymást, Krisztus tekintetét felfedezve elesett embertársaink arcában is.

Manhardtné Szlovák Katalin evangélikus lelkész arra mutatott rá, hogy a béke, a békesség és a jólét összefüggenek: ahol nincs jólét és békesség, ott gazdasági recesszió, háború van, mely az egész világ gazdaságára és magára a békére is kihat. A békére mindnyájan vágyakozunk közösségeinkben, saját lelkünkben, hiszen elemi igényünk a boldogságérzet.

Zárszavában Bíró László a közösségről beszélt a katolikus teológia tanításából merítve. Isten a Szeretet, közösség. Nem tulajdonsága, hanem a lényeg ez: Atya, Fiú és Szentlélek egysége, melynek közössége a szentháromságos szeretetből fakad. Isten képmására mi is erre a közösségiségre vagyunk hivatva, e város ünnepe is erről szól. Álljunk egymás mellé, hiszen ez minden közösség lényege – fogalmazott a püspök a pécsi ünnepi rendezvénysorozat nyitóeseményén.

Az imaóra végén a papok és lelkészek Isten áldását kértek Pécs városára és annak minden lakójára.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Bíró László nyugalmazott tábori püspökZajácz Gábor görögkatolikus parókusKisóvári-Németh Norbert református lelkészManhardtné Szlovák evangélikus lelkész