Anyanyelvükön ünnepelhettek szentmisét a nyolc éve magyar plébánost nélkülöző kanadai magyarok

Külhoni – 2024. augusztus 16., péntek | 9:02

A kanadai Calgaryban hetven éve alapították meg az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Egyházközséget. A helyi magyaroknak nyolc éve nincs magyar nyelven beszélő plébánosuk, ezért is volt nagy öröm, hogy Lédeczi Dénes szolnoki esperes-plébános június 28. és július 15. között három hétig vendégeskedett náluk és szolgálta őket anyanyelvükön.

A kanadai Alberta tartományban, a Sziklás-hegység lábánál található Calgary városa, ahol a magyar bevándorlók már több mint száz éve otthonra találtak. A hetven éve alapított Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Egyházközség (St. Elizabeth of Hungary Roman Catholic Parish) ad otthont a magyar katolikus hívőknek, akik hűségesen részt vesznek a közösség minden eseményén. A vasárnapi szentmiséken megfogyatkozva bár, de még mindig örömmel ünnepelnek együtt, habár már nyolc éve nincs helyben magyar plébános; jelenleg Brian Hubka atya szolgál plébánosukként.

Lédeczi Dénes  és Brian Hubka atya

Lédeczi Dénes szolnoki esperes-plébános június 28. és július 15. között látogatott el a Szent Erzsébet-egyházközségbe, ahol három vasárnap magyar nyelvű szentmisét mutatott be, június 29-én pedig angol nyelvű szentmisén koncelebrált Hubka atyával. Ellátogatott a szerdai nyugdíjasklubba, ahol szintén szentmisét celebrált, majd a mise után ebéddel látták vendégül, ami után szívesen hallgatta a megjelentek történeteit, hogy miként is kerültek ilyen messze óhazájuktól.

Június 30-án ellátogatott Pigeon Lake-re, a calgaryi és edmontoni cserkészcsapatok nyári táborába is, ahol megismerkedett a magyar cserkészekkel, és magyar nyelvű szentmisét celebrált.

Július 1-jén felkereste Edmontonban a Szent Imre-egyházközséget, ahol Matthew Anthony Hysell plébános és a magyar közösség látta vendégül. Arra kérte a híveket, hogy osszák meg személyes történeteiket, bevándorlókként vagy mint második generációs magyarok. Ő beszámolt a keresztény közösségek helyzetéről Magyarországon, különös tekintettel a pap nélkül maradt plébániák helyzetéről és a világiak plébánián betöltött feladatairól.

Visszatérve Calgaryba, július 13-án a Szent Erzsébet-templomban lelkinapot tartott, melynek témája az imádság volt, de szóba került a katolikus magyar diaszpórában lévő paphiány is.

Lédeczi Dénes atya, Szántó Teréz nővér, Pintér János, Bancila Erika és Szűcs Tünde

Háromhetes kanadai tartózkodása alatt Lédeczi Dénes atya számos idős, beteg magyar hívőt meglátogatott, gyóntatott és a betegek szentségében részesítette őket. A jubiláns házasok is külön áldásban részesültek a július 7-i és 14-i szentmisék végén, valamint minden hívőt ezüstmisés áldásban is részesített.

Július 14-én felkereste a magyar házat, ami a templom mellett szintén nyelvi és kulturális központot jelent az itt élő magyarok számára, itt Molnos László vezető fogadta.

A magyar közösség nagyon hálás volt Lédeczi Dénes atyának, mivel már nyolc éve nem szolgál magyar plébános Calgaryban, ezért a hívők nagy örömmel vettek részt a magyar nyelvű szentmiséken, és sokan anyanyelvükön végezték el a szentgyónást.

Szöveg és fotó: Szűcs Tünde, a calgaryi Szent Erzsébet-egyházközség munkatársa; Welch Orsolya, az edmontoni Szent Imre egyházközség világi elnöke

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Lédeczi Dénes atya, Szántó Teréz nővér, Pintér János, Bancila Erika és Szűcs TündeEdmontonban a helyi hívekkel és Matthew Anthony Hysell plébánossalLédeczi Dénes  és Brian Hubka atyaPigeon Lake-ben a cserkészekkel