Apák és fiúk haladtak együtt a Szeged-Csanádi Egyházmegye zarándoklatán

Hazai – 2023. szeptember 1., péntek | 9:46

A Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontjának célkitűzése a családok egészséges működésének segítése. Ebben igyekeznek a velük kapcsolatba kerülők számára újszerű és tartalmas lehetőségeket kínálni. Idén augusztusban második alkalommal hívták apa-fiú zarándoklatra az édesapákat, hogy töltsenek el egy hetet fiaikkal, szánjanak kitüntetett időt, figyelmet önmagukra, egymásra, istenkapcsolatukra.

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája zarándoktábor-programjába kapcsolódtak be augusztusban: egy hét alatt járták végig a Tihany–Pannonhalma útvonalat, a Bakonyon át gyalogolva mintegy 120 kilométert. A kereteket, az étkezést, a szállást a zarándoktábor szervezői biztosították a 17 fős egyházmegyei zarándokcsapat számára, ezzel lehetőséget adva a résztvevőknek, hogy figyelmükkel egymás felé és a zarándokút témái felé fordulhassanak.

A gyalogúton voltak „csendszakaszok”, amikor a külső csönd mellett a belső csöndet is keresve haladtak egymás mellett a résztvevők. Voltak olyan szakaszok, ahol egy-egy témáról külön az apák és külön a fiúk oszthatták meg gondolataikat, tapasztalataikat, megéléseiket. A témák kapcsolódtak az apaszerephez, fiúszerephez, örömökhöz, nehézségekhez, olyan kérdéskörökhöz, amelyek átbeszélése segít a tudatosabb, empatikusabb egymáshoz kapcsolódásban. Napközben kitüntetett időt kapott az, hogy apa és fia kettesben járják az utat és szintén előre ajánlott témában osszák meg a másikka, ami bennük van: történetekről, viszonyokról, kapcsolatokról, értékekről ejtettek egymás között szót.

Az út során három bencés helyet is megismerhettek a résztvevők. Egy rövid, ott töltött délutánt követően Tihanyból, az apátságból indultak útnak, Bakonybélben szentmisében ünnepeltek, Pannonhalmán majdnem egy egész napot tölthettek az apátságban.

A vonatúton hazafelé apák és fiaik együtt fogalmazták meg, hogy hiánypótló hetet töltöttek együtt, amelynek tapasztalatai közelebb hozták őket egymáshoz, jó alapot adva arra, hogy ezt a kapcsolódási szintet a rájuk váró hétköznapokban is megtartsák.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria