Arany 200 – A walesi bárdokat bemutató fényjátékkal emlékeztek meg Cardiffban Arany Jánosról

Kultúra – 2017. október 24., kedd | 16:43

„A walesi bárdok” című Arany-ballada történetét megelevenítő fényjátékkal tisztelegtek a walesi főváros, Cardiff főterén a kétszáz éve született Arany János emléke előtt október 22-én este, a költő halálának napján.

A Montgomeryben I. Eduárd angol király által máglyára küldött ötszáz bárd legendáját látványos, színes fényfestéses technológiával vetítették ki a 12. században épült cardiffi Keresztelő Szent János-templom tornyára.

A hatperces előadást óránként négyszer tekinthették meg a járókelők a templom előtti térről. A Londoni Magyar Kulturális Központ szervezte vetítés alatt az Arany-ballada angol fordítása szólt hangszórókból.

Az Arany-emlékév egyik első mozzanataként az év elején Montgomery díszpolgárává avatták az 1817-ben született költőt, akinek Eric Fairbrother, a balladában megörökített település polgármestere adományozta a posztumusz címet. Arany Jánost az évforduló alkalmából a BBC is külön műsorban méltatta, hangsúlyozva, hogy A walesi bárdokban megénekelt történetet Aranynak köszönhetően többen ismerik Magyarországon, mint Walesben.

Forrás: MTI

Fotó: Londoni Magyar Kulturális Központ Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria