Árpád-házi Szent Imre herceg-portrépályázat

Hazai – 2024. január 8., hétfő | 9:52

A budai Szent Imre-plébánia és a Szent Imre Alapítvány képzőművészeti pályázatot hirdet a plébánia megalapításának 100. évfordulója alkalmából Árpád-házi Szent Imre herceg egész alakos ábrázolására. A pályaművek beérkezésének határideje: március 8.

Árpád-házi Szent Imre herceg életéről igen kevés adat áll rendelkezésre, e tény amennyire megnehezíti, épp annyira meg is könnyíti a pályázók dolgát. A történettudomány az Imre herceget meghatározó jellemzőkben egyetért: imádságos lelkület, tisztaság, lelki, értelmi, fizikai készség az uralkodó szerepre Szent István utódjaként.

Jelen kiírással a centenáriumára emlékező plébánia szeretne lehetőséget teremteni a kortárs alkotóknak, hogy – a herceg életének, attribútumainak áttekintése után – papírra/vászonra fogalmazzák a bennük kialakult egyéniség alakját.

Ennek során az alábbi szempontokat kérik figyelembe venni:

– legyen megfelelő szintű, képzőművészeti és technikai értékkel bíró, szabadkézi alkotás;

– tartózkodjon az idealizált ábrázolástól;

– ábrázolásmódját több generáció is eséllyel fogadhassa el;

– a pályamű stílusa nem szükségszerűen figuratív, a portré műfaja szabadon értelmezhető

– sem az arc, sem az alak/öltözet elképzelt vonásainak kidolgozása nem elvárt, sőt, az alkotó választhat jelzés- vagy foltszerű ábrázolási módot is;

– készülhet bármely technikával (olaj, tempera, akvarell, grafika stb.), amely nyomdai sokszorosításra alkalmas;

– lehet színes vagy monokróm;

– egy alkotó több alkotással is pályázhat;

– a pályaművek méretét a pályázó határozza meg.

A kiírók az eredeti művet csak a díjazott alkotás esetében kérik átadni.

Az értékeléshez beadandó anyag: A/4-es méretű, kartonra nyomtatott, nagy felbontású kópia, amely csak a portrét (és az esetlegesen hozzá tartozó hátteret) láttatja – keret, állvány, fal stb. nélkül.

A pályamunkát a Budapest-Szentimrevárosi Szent Imre Plébánia címére zárt tasakban vagy borítékban kérik eljuttatni: 1114 Budapest, Himfy utca 9. Jól láthatóan ráírva: Szent Imre-pályázat.

A küldemény tartalma: a pályamű; a mű leírása (eredeti méret, alapanyag, alkalmazott technika, esetleg az alkotó indíttatása, a kifejezésmódról való gondolatai); valamint lezárt, kívül jelöletlen borítékban az alkotó neve, címe, telefonszáma és a nevezési díj befizetéséről szóló banki bizonylat/csekk.

Ez utóbbi tétel rendeltetése: a munkatársak a beérkezéskor minden pályaműről eltávolítják a feladót – a zsűri tagjai csak egy kódot látnak majd. A pályázó adatait csak a döntés után, az addig jelöletlen boríték felbontásakor ismerik meg.

A beérkezett alkotások közül szakmai zsűri választja ki a legjobb alkotást. A zsűri tagjai: Makovecz Anna, Jovián György és Kovács-Gombos Gábor festőművészek.

A kiíró a kiválasztott alkotás készítőjének bruttó 300 ezer forint díjat ajánl fel, melyet a számviteli szabályokkal összhangban, a döntés utáni szerződéskötést követően, 8 banki nap határidővel utal át a díjazottnak. Ezáltal – külön rendelkezés nélkül – jogosultságot nyer az alkotás kizárólagos használatára. Amennyiben egyetlen pályamunkát sem tart megfelelőnek, a kiíró fenntartja a jogot, hogy a pályázatot eredménytelennek minősítse.

A pályázat kiírásának időpontja 2023. december 1. A pályaművek beérkezésének határideje: 2024. március 8.

Tájékoztatás és eredményhirdetés április 2. lesz EZEN az oldalon. E dátum a díjazottal való kapcsolatfelvétel időpontja is.

A nevezési díj: alkotásonként 3000 forint (vissza nem térítendő díj, amelyet a plébánia Szent Imre Alapítványának bankszámlájára kérnek átutalni: OTP Bank: 11711034-20422158. Megjegyzésben: Szent Imre-pályázat).

Forrás és fotó: Budai Szent Imre Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria