Átadták a Kalocsai Iskolanővérek bajai iskolájának új épületszárnyát

Megszentelt élet – 2021. június 28., hétfő | 13:44

Június 22-én adták át a bajai Szent László Általános Művelődési Központ elnevezésű oktatási intézmény új épületszárnyát, amelyet Bábel Balázs érsek áldott meg. Az ünnepségen jelen volt Tóth Tamás, a szerzetesrend pápai asszisztense, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

Az építkezési munkálatok már tavaly novemberben befejeződtek, de az ünnepélyes átadóval a vírushelyzet miatt mostanáig várni kellett.

Az eseményen köszöntőt mondott a fenntartó Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata nevében Dávid M. Bernadette általános főnöknő, Hajdók Róbert intézményvezető, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Zsigó Róbert államtitkár, illetve Bundity Zoltán tagintézményvezető.

Dávid M. Bernadette ünnepi beszédében kifejtette, hogy az egyre emelkedő diáklétszám és az intézménybe vetett bizalom tették szükségessé az új épületszárny megépítését. Nagyon fontos olyan hellyé tenni az iskolát, ahová a tanuló és a tanár nap mint nap szívesen megy.

Az új iskolaépület átadása a múlt folytatása és üzenet a jövőnek,

hiszen az oktató-nevelő tevékenység mindig is fontos szerepet töltött be a Kalocsai Iskolanővérek életében.

Szerzetesrendünk intézményeinek célja ma is az, hogy olyan értékekre neveljenek, mint az egymás iránti tisztelet, a felelősségtudat, a segítőkészség, a nyitottság, a kitartás és a szorgalom, a közösségalkotás, a szellemi igényesség. A most felépített épület egy újabb lehetőséget nyújt e nevelői munka megvalósítására – nyilatkozta az általános főnöknő.

Hajdók Róbert igazgató felidézte, hogy egy 2017-es baráti beszélgetés alkalmával merült fel először az új iskolaépület szükségessége, és az intézmény teljes megújítása két további épülettel.

Az iskola együtt élt a magyar történelemmel, közben pedig nemzedékek adták át egymásnak a közös múlt emlékeit. Talán azért maradhatott meg annak, amiért másfél évszázada népszerű, mert fő feladatát soha nem tévesztette szem elől: gyermeket nevelni, hitet és tudást adni, képességeket és készségeket fejleszteni.

Nem az a dolgunk, hogy megtanítsuk gyermekeinket szembenézni egy kegyetlen és szívtelen világgal. Az a dolgunk, hogy olyan gyerekeket neveljünk, akik felnőttként kevésbé kegyetlenné és szívtelenné változtatják a világot

– mondta az intézményvezető.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az iskolához kötődő emlékeit idézte fel, illetve részletezte, hogy az elmúlt időszakban mely bajai iskolák kerültek felújításra.

Zsigó Róbert államtitkár elmondta, hogy a kezdetektől fogva örömmel kísérte végig az építkezés folyamatát, és köszönetet mondott a tanároknak, diákoknak, építőknek a járvány ideje alatt tanúsított türelemért.

Bundity Zoltán tagintézmény-vezető szintén örömét fejezte ki az új épületszárny megépülésével kapcsolatban, valamint arról beszélt, hogy a diákok is boldogan fogadták az új, korszerű épületet.

Az ünnepség végén, az új épületszárny megáldása után leleplezték az iskola 150 éves fennállásának emlékére készített márványtáblát.

Forrás és fotó: Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria