Átadták a Katolikus Karitász iskolakezdést segítő támogatását a Veszprémi Főegyházmegyében is

Kishírek – 2024. szeptember 10., kedd | 16:45

Katolikus Karitász már tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Legyen az öröm az iskolakezdés” programját. A Veszprémi Főegyházmegyében a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában rendezték meg az iskolakezdést segítő csomagok ünnepélyes átadását – adta hírül a főegyházmegye szeptember 10-én.

Idén mintegy 3 millió forintból 550 Veszprém vármegyei iskolást tudnak támogatni a „Legyen öröm az iskolakezdés” elnevezésű program keretében.

Patonai Szilvia, a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola igazgatónője köszöntője után Ghiczy László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, a „Legyen az öröm az iskolakezdés” program célja, hogy a hátrányos helyzetű családoknak, diákoknak segítséget nyújtsanak, az esélyegyenlőség jegyében.

A szervezetünk fontosnak tartja, hogy a rászoruló gyermekeket ne csak az iskolakezdés kapcsán, hanem az év folyamán is segítsük tette hozzá. – Szeretnénk, hogy a nehéz sorsú diákok is ki tudják bontakoztatni tehetségüket, meg tudják mutatni készségeiket, és később is érvényesülni tudjanak, a társadalom húzó erejévé váljanak.

Az idei évben Katolikus Karitász célja országosan 10 ezer gyermek támogatása. A főegyházmegyében 3 millió forintból 550 kisdiák iskolakezdését tudták támogatni. Ghiczy László elmondta: a segítség az országos központnak köszönhetően vásárlási utalványok, vásárolt iskolaszerek, valamint támogatásba kapott iskola- és papír-írószerek formájában érkezik. „Bízom benne, élményekkel, sikerekkel használják majd ezeket a gyerekek, kívánom, hogy a tanév sikerekben legyen gazdag, és legyen öröm az iskolakezdés.”

Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász lelki igazgatója, pár nappal ezelőtt az új tanév megnyitásakor is elmondta, nem könnyűek az évnyitók, jóval népszerűbbek az évzárók. De a Jóisten nekünk ajándékozta ezt a világot, földet, és ezt nekünk művelnünk, gondoznunk kell. Tanulni, dolgozni kell; ezt ne nyűgnek és tehernek érezzük, azért kaptuk a világot, amelyben élünk, hogy széppé és jóvá tegyük. „Mindenki az Istentől kapott talentumait tudja kamatoztatni, növekedjetek, ne csak ismeretben, hanem a szeretetben, a hitben és reményben is” – kérte a jelenlévő diákoktól.

Az eseményen beszédet mondott Polgárdy Imre, a Veszprém vármegyei közgyűlés elnöke is. Végezetül Csonka Nándor, az intézmény lelki igazgatója megáldotta az iskolakezdési csomagokat és utalványokat.

Az iskola Mária Gyermekkórusa Mária-énekekkel örvendeztették meg a hallgatóságot.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria