Átadták a Miskolci Egyházmegye gyermekvédelmi központjának új székházát

Hazai – 2024. július 22., hétfő | 10:32

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményt 2013-ban alapította Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök Tolcsván. A munka koordinálásához a központi irodaépület azóta már kicsinek bizonyult. Az új székház Abaújszántón épült meg, a korábban létesült lakásotthon szomszédságában. Az új épületet július 17-én adták át, a házszentelés szertartását Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Orosz Atanáz püspök végezte.

Az intézményt 2013-ban alapította Orosz Atanáz püspök, tolcsvai székhellyel. Működésüket akkor mindössze 13 nevelőszülővel kezdték el. Azóta már 12 lakásotthon van, több mint 200 nevelőszülő tartozik a hálózatba, közel 800 gyermekről és fiatal felnőttről gondoskodnak. Az ezzel járó szakmai és egyéb feladatokat egy 180 fős alkalmazotti csapat látja el. A munka koordinálásához a központi irodaépület Tolcsván már kicsinek bizonyult. Az új székház Abaújszántón épült meg, a korábban létesült lakásotthon szomszédságában.

Az új épületet július 17-én adták át. A házszentelés szertartását Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Orosz Atanáz püspök végezték.

Az ünnepi házszentelést megtisztelte jelenlétével Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára; Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő; a térség gyermekvédelmi vezetői; Sáfián Ádám, Abaújszántó polgármestere; az intézményt fenntartó egyházmegye képviselői; valamint az épület tervezői és kivitelezői is.

A házszentelésen Lukács evangéliumából a 19. fejezet első részét olvasták fel. „»Ma üdvösség köszöntött e házra« – hallottuk, de azért tudjuk, hogy nem a beton, a fa, a kő és egyéb építőanyagok igénylik az üdvösséget, hanem mindenekelőtt az ember. Az evangélium mondataiban is egyértelmű, hogy Zakeus az, aki üdvösségre juthat a Jézus Krisztussal való találkozás folytán” – mondta Orosz Atanáz püspök, és a Zakeusra vonatkozó evangéliumi mondatot azokra vonatkoztatta, akik majd itt fognak dolgozni.

„Az üdvösség a Biblia nyelvén nem pusztán az eljövendő örök boldogságot, hanem ezen kívül e világi értékeket is jelent. Boldogságot, egészséget, jólétet” – tette hozzá, majd így folytatta: „Amikor egy házszenteléskor az üdvösségről beszélünk, mindenkinek ezt a jólétet, ezt a boldogságot, az egészséget kívánjuk. Ma azokért imádkozunk, akiket ránk bízott a Gondviselés, és azokért is, akik gondjukat viselik. Imádkozzunk azért, hogy Isten segítségével minden munkájukat egészen pontosan tudják elvégezni azok javára, akik ezt a szolgálatot igénylik.”

Fülöp Attila ünnepi beszédében kijelentette: „Csak akkor lehet sikert elérni a gyermekvédelemben, ha lesz szív és lélek ahhoz, hogy a traumákon átsegítsék a gyerekeket és fiatalokat.”

Az államtitkár leszögezte, az elmúlt időszakban hozott jogszabály-módosításoktól új minőséget és szintet remélnek, ami segíteni tud a szolgáltatóknak is. A sikeres gyermekvédelemhez az kell, hogy az állami, egyházi és civil szereplők együttműködve végezzék feladatukat. Az államtitkár szerint példát mutat a Miskolci Egyházmegye és a görögkatolikus közösség abban, ahogy a gyermekekkel foglalkoznak ezen a területen. Az új székház kapcsán pedig köszönetet mondott azért, hogy a fiatalok mellett a dolgozókra is figyelnek.

Ivancsóné Hajas Ágnes, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója úgy fogalmazott: egy szép, új és többfunkciós épületben folytatva munkájukat örömmel és reményteljesen tekintenek a jövőbe. Kollégáival együtt továbbra is azon lesznek, hogy szakmai tudásukkal, hitükkel, lelkesedésükkel mindent megtegyenek azért, hogy a gyermekeknek otthont nyújtó ellátást, családi környezetet és az álmaik megvalósítását biztosítsák.

Szerző: Varga-Juhász Bernadett

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria