Átázott épületeket szárít és élelmiszert oszt Szlovéniában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Kitekintő – 2023. augusztus 11., péntek | 19:11

A 37 ezres lakosságú Kranj településre érkezett meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) 10 millió forintos segélyszállítmánya, amellyel a Szlovénia eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája által sújtott lakosokat segíti a karitatív szervezet – tájékoztatott az MMSZ augusztus 11-én, pénteken.

A szlovén fővárostól 20 kilométer távolságra, a Száva folyó mentén fekvő, mintegy 37 ezres lakosságú Kranj településre érkezett meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 10 millió forintos segélyszállítmánya. A segélyszervezet vészhelyzetkezelési munkacsoportjának helyszínen tartózkodó tagjai a Szuverén Máltai Lovagrend Szlovéniában működő helyi szervezeteivel együttműködve kapcsolódnak be a károk felszámolásába. Péntek délutántól az árvíz sújtotta környező kistelepüléseken osztanak tartós élelmiszert a lakosságnak.

Kranj térségében az utak nagy része még augusztus 11-én is járhatatlan, az utcákat jelentős mennyiségű törmelék és hordalék borítja, az épületek nagy részét pedig eláztatta a településeken átzúduló villámárvíz. A tragikus eseményeket az ország eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófájának minősítették, és Szlovénia a nemzetközi közösségtől kért segítséget.

A segélyszállítmányon túl tizenöt nagy teljesítményű falszárító gépet és több hordozható áramfejlesztő készüléket vitt a térségbe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A szárítógépek a helyiségek levegőjéből a párát kiszűrve egyenletesen szárítják ki a falakat, ezzel megelőzik az épületek további károsodását. Árvizek után a készülékeket házról házra viszik tovább, így a nagyobb településrészek kiszárítása akár több hetet is igénybe vesz majd, ezért a készülékek használatára a szlovéniai segítőket is betanítják az MMSZ munkatársai.

Az segélyszervezet falszárító gépei 2010 óta számos árvíz helyszínén segítették a károk felszámolását és az újrakezdést, 2015-ben az akkori áradások után Szlovéniában már használták ezeket a készülékeket.

Forrás és fotó: MMSZ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria