Átvették diplomájukat az Egri Hittudományi Főiskola levelezős hallgatói

Hazai – 2023. július 4., kedd | 14:06

Az Egri Hittudományi Főiskola történelmi épületének felújítása miatt ebben az esztendőben az egri ciszterci templomban volt a levelezős katekéta és hittanár szakos hallgatók diplomaosztó ünnepsége – adta hírül az egyházmegye június 30-án.

Az ünnepség szentmisével kezdődött, melynek végén Dolhai Lajos rektor hét hittanár-nevelő és kilenc katekéta diplomát adott át a végzős hallgatóknak. Katolikus hit- és erkölcsoktató oklevelet kapott az a tíz pedagógus, aki elvégezte a két féléves felsőfokú szakirányú képzést.

A Telekessy István püspök által alapított hittudományi főiskola és szeminárium több mint háromszáz éve végzi küldetéséből fakadó feladatát: papok képzését, illetve a rendszerváltás óta – a helyi egyház elvárásának megfelelően – hitoktatók és hittanárok képzését. Ennek a két küldetésnek megfelelően alakult ki a főiskolán a két Te Deum hagyománya. 

A rektori köszöntő szerint a főiskolán ez a második tanévzáró tulajdonképpen olyan, mint egy aratási ünnepség, hiszen a diploma átvétele a többéves szorgalmas munka eredményének learatása.

Ez az aratás nem csak az intézmény és hallgatók számára fontos, hanem az Egri Főegyházmegye számára is, hiszen a helyi egyháznak nagy szüksége van jól képzett világi hitoktatókra. A rektor arra is kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak azért, hogy a jövőben is legyenek olyan nagylelkű világiak, akik hitoktatói tanulmányokra vállalkoznak és segítik a papokat a hitoktatásban. Jézus megállapítása, mely szerint „az aratni való sok, a munkás pedig kevés”, nemcsak a papi, hanem a hittanári hivatással kapcsolatban is érvényes.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria