Augusztus elején lesz a KALÁSZ hagyományos találkozója Pettenden

Hazai – 2024. július 2., kedd | 9:00

A Katolikus Asszonyok-Lányok Szövetsége (KALÁSZ) idén augusztus 10-én rendezi meg hagyományos találkozóját, a Pettendi Pikniket az alapító Luczenbacher Rita volt birtokán, a Kápolnásnyék melletti Pettenden.

A KALÁSZ jelenleg civil egyesületként működő, a magyar katolikus lányokat és asszonyokat összefogó szövetség. A szervezet alapegységei a KALÁSZ-csoportok. A KALÁSZ 1936-ban alakult meg. 1946-ban működését betiltották, 1990-ben alakult újjá.

Az egyesület célja a lányokat és asszonyokat segíteni abban, hogy a katolikus hit és tiszta erkölcs alapján tudják betölteni sajátos női hivatásukat a társadalomban, az Egyházban és a családban. A KALÁSZ célja a társadalomban megerősíteni a keresztény-katolikus értékrendet az asszonyokon, lányokon, édesanyákon keresztül és nemzeti kultúránk, hagyományaink ápolásával. Sajátos feladata, hogy a nőket támogassa női szerepeik örömteli megélésében és közösséget biztosít a hozzákapcsolódó nőknek.

A KALÁSZ az egyházközségi, plébániai élet kiteljesedését szolgálja, ápolja a családok közötti kapcsolatot, közösségi megmozdulásokat szervez (lelkinapok, táborok, csoportvezetői képzések...). Női csoportjaik között olyan is van, amely nem plébániához kapcsolódik, hanem regionális. A KALÁSZ rendes, tevékeny tagja a Katolikus Női Szervezetek Világszövetségének (WUCWO). A WUCWO európai régiójáért felelős alelnöke a KALÁSZ tagja.

A Pettendi Piknik a KALÁSZ legnagyobb ünnepe, amelyet minden év augusztusában a KALÁSZ bölcsőjénél, az alapító Luczenbacher Rita volt birtokán, a Kápolnásnyék melletti Pettenden tartanak.

A szervezők szeretettel hívnak augusztus 10-én, szombaton a KALÁSZ iránt érdeklődő minden lányt és asszonyt az Urunk színeváltozása-kápolna melletti hangulatos ligetbe. A program 10 órakor szentmisével kezdődik, melyet Nagy Zoltán sashalmi plébániai kormányzó celebrál. Ezt követően tanúságtételek, kiscsoportos beszélgetések, kézműves vásár és piknik közül választhatnak.

Forrás és illusztráció: KALÁSZ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria