Augusztus elsején kezdődik a Nagyboldogasszony böjtje a Görögkatolikus Egyházban

Nézőpont – 2023. augusztus 1., kedd | 18:06

Augusztus elsején kezdődik a Görögkatolikus Egyházban az Istenszülő elszenderülése ünnepét megelőző kéthetes böjti időszak.

Ennek a böjti időszaknak az is a különlegessége még, hogy augusztus 1-től 15-éig minden nap elvégezhető a paraklisz.

A paraklisz könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához, amelyet betegségben, bajban, szorongatott állapotban imádkoznak. Az Istenszülő Szűz tiszteletére írt szertartások közül az akathisztosz mellett a paraklisz terjedt el hazánkban. Mindkettőt búcsújárás alkalmával, illetve május és október hónapokban végzik. A keleti egyházak hagyománya szerint és a legősibb ránk maradt tipikon (templomi szertartáskönyv) alapján augusztus 1-jétől 15-éig, a Nagyboldogasszony böjtjében végzendő, a kis esti zsolozsma után. Ezáltal a nyári böjti időszak sajátos imája.

A görög παράκλησις (paraklészisz) odahívást, segítségül hívást, kérést, buzdítást, fölszólítást és vigasztalást is jelent.

Augusztus elsején a Görögkatolikus Egyház Makkabeus vértanúk emléknapját is tartja, és bizánci hagyomány szerint vizet szentel. IV. Antiokhosz Epiphanész idején (Kr. e. 175–164) zajló legádázabb vallásüldözés vértanúinak története olvasható el e napon az ószövetségi Makkabeusok könyvéből. A zsidó vallás gyakorlását mindenféle eszközzel tiltották. A hét testvért és édesanyjukat a zsidó vallásban tiltott sertéshús evésére akarták kényszeríteni. A testvérek anyjuk jelenlétében követték tanítójuk, az idős Eleázár példáját, és inkább vállalták a kínzásokat és életüket adták, mintsem az atyáiktól átvett isteni rendelkezést megtagadják.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria