Ausztrál pap tartott angolórákat a szolnoki katolikus gimnáziumban

Hazai – 2024. március 22., péntek | 9:46

Robert Riedling atyát, a parramattai püspök oktatásért felelős általános helynökét Lédeczi Dénes esperes-plébános látta vendégül Szolnokon, a Szent József-plébánián. A plébános Jász-Nagykun-Szolnok vármegye hírportáljának nyilatkozva számolt be az ausztrál pap magyarországi látogatásáról.

Lédeczi Dénes a szoljon.hu-nak elmondta: Robert Riedling a parramattai székesegyház plébánosa, „s amikor én 2011-től a szomszédos Blacktownban voltam magyar lelkész és ausztrál kisegítő lelkész, gyakran segítettük egymás szolgálatát”. A parramattai püspökség élén Vincent Nguyễn Văn Long személyében Ausztrália első ázsiai születésű egyházi vezetője, az első olyan vietnámi születésű püspök áll, aki egy Vietnámon kívüli egyházmegyét vezet. Az egyházmegyéhez tartozik egy magyar katolikus közösség is, és a parramattai püspök nevezi ki az e területen található Szent Erzsébet Otthon lelkipásztori ellátását végző mindenkori magyar lelkészt. Lédeczi Dénes atya is így szolgált többször Ausztráliában.

A német származású Robert Riedling nagyszülei Angliából vándoroltak ki Ausztráliába. Lédeczi Dénes első ausztráliai szolgálata idején szomszédos plébániákon szolgáltak. Amikor Robert Riedling később, ötéves angliai tanulmányai végeztével visszakerült Paramattába, a székesegyház plébánosává nevezték ki; Dénes atya legutóbbi, 2023. novemberi ausztráliai kiküldetése idején az ő plébániáján szállt meg. „Nagy örömmel fogadott, s felvetette, hogy tervezett európai útján eljöhetne-e hozzám, amire örömmel mondtam igent.”

A szolnoki plébános Budapesten, a repülőtéren várta Robert Riedling atyát. Először Vácra mentek, ahol Marton Zsolt megyéspüspök fogadta őket. A püspöki palota és Vác templomainak megtekintése során a váci Hétkápolna kegyhelyen ifjúsági lelkészként szolgáló, szolnoki származású Kovács Zsolt látta őket vendégül.

Ezt követően Szolnokon, a Zsinagógában megnézték a Tornyai-kiállítást, majd a katolikus gimnáziumba látogattak, ahol Balogh Zsolt igazgató és Virágné Józsa Csilla igazgató-helyettes fogadta őket. Az iskolában Robert atya három angolórát tartott a diákoknak, akiknek kérdései igazi interaktív programmá tették a látogatást. A fiatalokat nagyon érdekelték a hallottak; számos kérdésük volt a hivatásáról, az ottani környezetről, életmódról, a mindennapi élet kereteiről; a veszélyes állatok, az étkezés is érdekelték őket; miként az is, hogy milyen helyeken járt már Robert atya Ausztrálián belül, mit szokott szabadidejében csinálni, hogyan él a hétköznapokban mint pap. A vendég Szepcsik Renáta igazgatóhelyettes kíséretében az általános iskola néhány osztályába is ellátogatott. Robert Riedling – aki első, pedagógusdiplomája megszerzését követően végezte el a teológiát – hasznos foglalkozásokat tudott tartani valamennyi korosztálynak. A diákoknak nagy élményt jelentett a vele való, irodalmi angolsággal folytatott beszélgetés.

Budapestre látogatva az Ausztráliából érkezett vendég a Szent István-bazilikát, a Lánchidat, a budai Várat, a Magyar Nemzeti Galériát és a Mátyás-templomot is megtekintette.

Itt tartózkodása utolsó napján, a szolnoki Belvárosi templomban tett látogatás után a Mustármag katolikus óvodában az intézmény vezetői fogadták őket. Az ausztrál pap köszöntötte a gyermekcsoportokat, megnézte a foglalkozásokat; az intézményvezető pedig a gyerekek programjairól tájékoztatta a vendégeket.

Lédeczi Dénes plébános arról is beszámolt, hogy amikor a repülőtérre kísérte vendégét – aki Budapestről Amszterdamba, onnan Suriname-ba folytatta útját –, Robert Riedling atya elmondta, hogy először járt Magyarországon, ami nagy élmény volt számára. Kellemesen érintette, hogy mindenki nagy barátsággal, szeretettel fogadta; és úgy érzi, hogy a szolnoki katolikus gimnáziumban ő is „jó nyomokat” hagyott a diákokban és a tanárokban is. Külön öröm volt számára, hogy a gyerekekkel is angolul tudott kapcsolatot teremteni.

Fotó: szoljon.hu

Forrás: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria