Az afrikai magyar jezsuita misszionáriusokról szóló dokumentumfilmet vetíti a Hír TV január végén

Megszentelt élet – 2024. január 19., péntek | 17:40

A Szabadság vára című dokumentumfilmet három részben, január 23-án, 30-án és február 6-án délelőtt vetíti a Hír TV. A két 19. századi magyar jezsuita misszionárius, Czimmermann István és Menyhárth László mozambiki szolgálatát bemutató alkotásban Sajgó Szabolcs SJ is közreműködött szakértőként és szereplőként.

2023. október 10-én a Párbeszéd Házában debütált a két 19. századi afrikai tudós-missziós, Czimmermann István SJ és Menyhárth László SJ életéről szóló dramatizált dokumentumfilm.

Czimmermann István 1885-ben ment Afrikába, a Zambézi folyó partján fekvő Boromába, ahol hamarosan a missziós állomás főnöke lett. Iskolát működtettek, rabszolgák gyermekeit vásárolták meg és neveltek belőlük katekétákat. A „betűk atyja”, ahogy a helyiek nevezték, megteremtette a nyungve nyelv írásbeliségét. 1889-ben európai körútra indult, és misszionáriusokat toborzott. Tizenegy pappal és nyolc nővérrel tért vissza Boromába, köztük magyar rendtársával.

Menyhárth László természettudományos ismereteit Boromában is kamatoztatta. A missziós állomást a folyó árteréből egy magaslatra, egészségesebb helyre költöztette, meteorológiai állomást alapított, ültetvényeket hozott létre. A helyiekkel együtt felvirágoztatta a mezőgazdaságot, ezzel segítve az időközben több száz fősre duzzadt iskola ellátását. Növénytannal Afrikában is foglalkozott, több általa felfedezett növény viseli a nevét.

Mindketten Afrikában hunytak el, a missziós útjuk nyomába szegődő forgatócsoportnak nyughelyükre is sikerült rábukkannia. Cséke Zsolt rendező dokumentumfilmjét a Nemzeti Filmintézet támogatta. Sajgó Szabolcs SJ örömmel számolt be róla, hogy a helyi püspök, Diamantino atya munkásságának hála újjáéledni látszik a magyarok által alapított misszió.

A Szabadság vára című dokumentumfilmet három részben, január 23-án, 30-án és február 6-án 11.05-től vetíti a Hír TV.

Forrás és fotó: jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria