Az álom, mely álmodni késztet – Bemutatták a szaléziak 2024-es strennáját

Megszentelt élet – 2024. január 2., kedd | 9:00

December 27-én került sor a Segítő Szűz Mária Leányai római rendfőnökségén a szaléziak éves üzenetének, strennájának bemutatójára. Több száz szalézi nővér, szerzetes, a Szalézi Család tagjai és fiatalok voltak jelen. A 2024-es strenna az utolsó, amelyet Ángel Fernández Artime bíboros, rendfőnök ad, mivel a nyáron véget ér szolgálata.

A strenna hagyományának elindítója a Szalézi Családban maga Don Bosco volt. A strenna pedagógiai és nevelési értékű üzenetet hordozott, és Don Bosco az év során a fiaival való találkozásokon több alkalommal is felvetette az adott témát, ahogy ma is végigkíséri a strenna a rend lelkipásztori tevékenységeit. A 2024-es év kiemelt témája: Az álom, mely álmodni késztet. Egy szív, mely a „farkasokat” „bárányokká” változtatja.

A bemutatón jelen volt a Segítő Szűz Mária Leányai (Don Bosco Nővérek) generális anyája, Chiara Cazzuola FMA; a kongregáció tanácsának tagjai; a tömegtájékoztatásért felelős főtanácsos, Gildasio Mendes SDB; José Aníbal Milhais Pinto Mendonça SDB, a szaléziak UPS altartományának elöljárója; a szalézi novíciák, számos szalézi nővér és szerzetes, valamint a Szalézi Család más ágainak képviselői.

Az est Leslye Sándigo FMA, a Szalézi Család főtanácsosának bevezető szavaival kezdődött, majd a Io ti darò una maestra (Egy tanítót adok neked) című imaénekkel folytatódott, amelyet Maria Dina Bertotti FMA komponált. Maria Ausilia De Siena FMA kommunikációs főtanácsos üdvözlő szavai megadták az est alaphangját, a nővér arra buzdított mindenkit, hogy továbbra is álmodjon, és Isten valósítsa meg mindenkiben az álmát.

Ezt követte a 2024-es strenna videójának levetítése, ami rámutatott a különféle helyzetekre, amelyekben a fiatalok álmai szertefoszlanak, valamint hogy miként kell haladnia a Szalézi Család tagjainak, hogy mindenkit neveljenek, és így megvalósuljon Isten álma, melyet mindannyiunknak szánt.

Ezután kerekasztal-beszélgetés keretében Ángel Fernández Artime rendfőnök kifejtette a 2024-es strenna témáját. Mindenkit arra buzdított, hogy olvassa el a strennát, értse meg a szimbolikát, valamint Don Bosco álmát követői és a fiatalok számára. Megemlítette, hogy minden rendfőnök utalt valamilyen módon az álomra, és számos elmélkedést ajánlott fel a témáról.

Ángel Fernández Artime elmondta, tíz évvel ezelőtti kinevezésekor sok álma volt, és most az utolsó általa megfogalmazott strennában örömmel kínálta fel az álom témáját tizenkét konkrét javaslatot téve hozzá. Hangsúlyozta, hogy ma meg kell találni a fiatalokat, és konkrétan meg kell élni a jelenlét szentségét. Ez segít felébreszteni és életre kelteni az álmaikat, együtt járni a fiatalokkal, valódi kapcsolatokat teremtve, és segítve őket saját álmaik felfedezésében.

A technológiai és digitális fejlesztések közepette sokakat elkapnak az efemer (pillanatnyi, átmeneti) valóság hullámai. A rendfőnök arra buzdított mindenkit, hogy küzdjön a mulandóság kultúrája ellen, és segítsen a fiataloknak felismerni és kiválasztani, mi számít igazán az életben. A digitális világban a kattintások száma vagy az azonnali válasz nagyon megtévesztő, de nem tud mindent megoldani vagy tartós eredményeket elérni.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a válaszunk az erőszakos és nyugtalan fiatalok felé, a rendfőnök megerősítette, hogy a legjobb a Don Bosco által felajánlott eszköz: a megelőző módszer. Közvetítenünk kell a lelkesedést, a szív frissességét, amely képes ihletet adni, felemelhet, és utakat nyithat meg a mélyebb párbeszéd felé. Sok fiatal ma úgy érzi, hogy árván maradt, hogy kísérő nélkül kell megvalósítania álmait.

Azt a frissességet, szelídséget és hitelességet kell közvetíteni, amit a fiatalok egyértelműen megkülönböztetnek, és ez segítene felépíteni a szeretet és a béke civilizációját. Ez lenne a legnagyobb támogatás, amit a Szalézi Család több mint 6 ezer intézménye nyújtani tud a velük kapcsolatban álló 4–5 millió fiatalnak.

A tanítói szerepről szólva a rendfőnök leszögezte, hogy minden szalézi intézmény vagy egyéni hivatás Mária nélkül értelmetlen és fölösleges lenne, és nem lenne jelentősége. Ez volt az az örökség, amelyet Don Bosco mindenkinek felajánlott: Máriát mint vezetőnket és tanítónőnket, aki elkísér minket életünk útján.

A bíboros örömének és elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy azok az intézmények és kezdeményezések, amelyek a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb fiatalokat szolgálják, a legjobban vitték tovább Don Bosco álmát.

Bármely intézmény, amely befogadja és megerősíti az elveszetteket és a legkisebbeket, a legszebb szalézi jelenlét lesz a világon”

– erősítette meg.

Végül hangsúlyozta, hogy a Szalézi Család lelkes és örömteli válasza segíthet a fiataloknak felfedezni álmaikat, segíthet nekik felfedezni Istent az életükben és megérlelni Isten álmát számukra. Ha a Szalézi Család minden tagja radikálisan és őszintén közvetíti ezt az örömteli lelkesedést, rengeteg csodát és átalakulást idézne elő a fiatalok életében, örök nyomot hagyva bennük.

A kerekasztal-beszélgetés után Chiara Cazzuola generális anya mindenkinek megköszönte a jelenlétét, és külön köszönetet mondott a rendfőnöknek a strenna ajándékáért. Megerősítette, hogy ez az álom nagyon közel állt mindenki hivatásbeli útjához és a szalézi küldetés középpontjában áll.

Az est egy újabb, az álom témájáról szóló himnusszal zárult, melyet Maurizio Palazzo szalézi szerzetes erre az alkalomra komponált.

Forrás: szaleziak.hu

Fotó: infoans.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria