Az Amazonas-régióban nagyapaként tisztelik Ferenc pápát

Ferenc pápa – 2024. június 8., szombat | 20:01

Pedro Barreto bíboros, az Amazonas püspöki konferenciájának elnöke a dél-amerikai régió szinodális útjáról számolt be a Szentatyának június 3-án. Az audiencián az Amazóniai Egyházi Konferencia és a Pánamazóniai Egyházi Hálózat (REPAM) tagjai közösen vettek részt.

„Az Amazonas »nagyapaként« ismeri el Ferenc pápát. Így nevezik, nagyapának, és az őslakos népek számára a nagyapa a bölcs ember, az a személy, aki utat mutat, az a személy, akinek nincs más érdeke, mint hogy tudjon szolgálni, és bátorítani az életet.” Így fogalmazott Pedro Barreto bíboros, az Amazonas püspöki konferenciájának (CEAMA) elnöke a Vatikáni Rádiónak adott interjúban, miután június 3-án délelőtt találkoztak a Szentatyával.

Az audiencián az Amazóniai Egyházi Konferencia és a Pánamazóniai Egyházi Hálózat (REPAM) tagjai közösen vettek részt. Barreto bíboros elmagyarázta, hogy két különálló szervezetről van szó: a püspöki konferencia jogi képviselet, míg a hálózat magában foglalja Amazónia területét. „Bemutattuk a pápának az utóbbi években elért haladásunkat, az Amazonas-régióról rendezett, öt évvel ezelőtti, 2019-es szinódus óta. És láthatjuk, hogy az Amazonas püspöki konferenciája ennek a szinodális folyamatnak az érett gyümölcse, amelyet Amazónia egész területén megvalósítottunk” – hangsúlyozta Barreto bíboros.

A találkozón kifejezték aggodalmukat a pápának a környezetvédelmi aktivisták meggyilkolása, a természeti erőforrások kizsákmányolása, illetve az illegális bányászat kapcsán.

Az Amazonas püspöki konferenciájának elnöke elmondta, Ferenc pápa megköszönte nekik a helyi egyház munkáját, amelyet az Amazonas életközösségének egész területén végeznek, és azt javasolta, hogy folytassák a közös erőfeszítést, azért is, mert az amazonasi szinodális tapasztalat modell értékű az egyetemes Egyház számára: „Megéljük az egyházi kairost, a kedvező időt az Egyház megújításához az Amazonas vidékén. És az Amazonasból új utat kínálunk az egyetemes Egyháznak.”

„Mindannyian, mi, megkereszteltek Isten népének részeként zarándokolunk a történelemben az Isten vigasztalásaival és simogatásával, de sok testvérünk fájdalmával és könnyeivel is” – fogalmazott a bíboros.

A 2025-ös szentév kapcsán Barreto bíboros rámutatott, hogy „a remény szentéve is szorosan kapcsolódik ehhez a szinodális lelkiséghez. Már láthatóak a lelkesedés jelei, és ez a lelkesedés reménnyé alakul át. De a reményt cselekvésre, közös fellépésre kell váltani.”

Június 4-én, kedden tették közzé a pánamazóniai püspöki szinódus hivatalos dokumentumait. Az Egyház és az átfogó ökológia új útjai című dokumentumot bemutatták a FAO római központjában és a Zayed Sejk Központban is. Pénteken, június 7-én a Pápai Gergely Egyetemen konferenciát tartottak az amazonasi egyház szinodális útjáról. A tanácskozást az Amazonas püspöki konferenciája és a Pán-amazóniai egyházi hálózat támogatja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media; CEAMA Amazonia/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria