Az egész családot várja születésnapjára a 25 éves Kaposvári Egyházmegye

Hazai – 2018. április 26., csütörtök | 16:41

II. János Pál pápa 1993. május 30-án alapította meg a Kaposvári Egyházmegyét. Az elmúlt 25 évért május 26-án szentmisében adnak hálát, melyet az egyházmegye családi napja, ifjúsági és ministránstalálkozó követ.

Az ünnepség május 26-án 10.30-kor hálaadó szentmisével kezdődik a Nagyboldogasszony-székesegyházban, melynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek lesz. A szentmisét a Kossuth téri nagyszínpadon 12 órától Szólj be a papnak! fórumbeszélgetés követi, ahol Hodász András egyetemi lelkésznek, a népszerű bloggernek „szólhatnak be” az érdeklődők. A hittel, Istennel, Egyházzal kapcsolatos kérdéseket a nézők szabadon felthetetik, akár előre, írásban vagy a beszélgetés során. 

A fiatalok 13 órától ifjúsági fórumon vehetnek részt a katolikus gimnáziumban, melynek témája a párkapcsolat, ezen belül is a szakítás és az (újra)kezdés lesz. A jelentkezők számától függően a fakultációt kétszer egyórásra tervezik, mivel egy csoportban egyszerre 15–20 fővel tudnak foglalkozni. Egy-egy házaspár bevezető gondolatai után a fiatalok kiscsoportos beszélgetés formájában oszthatják meg egymással gondolataikat, tapasztalataikat, illetve kérdéseket tehetnek fel a házaspároknak.

A fiatalok további programokon vehetnek részt, melyeket az egyházmegye ifjúsági csoportjai, lelkiségi mozgalmai, katolikus iskolái állítottak össze. Lesz például Kolping-sarok, ahol a nagybajomi Kolping-iskola cukrászai által készített sütemények mellett beszélgethetnek kötetlen formában, valamint a Kolping-iskola tevékenységével is megismerkedhetnek. Sőt, akinek kedve van, még valami apró meglepetést is készíthet szeretteinek. Az Antióchia-sarokban az Antióchia-közösségek fiataljai várják különböző egyéni, páros és csapatjátékokkal, kvízekkel a játszani és szórakozni vágyókat; a hivatás-sarokban pedig szerzetesek, papok, valamint az egyházmegye katolikus iskoláinak munkáját ismerhetik meg a fiatalok.

A Katolikus Gimnáziumban nemcsak a fiatalokat, hanem felnőtteket is változatos programok várják. Levetítik például az Isten szíve szerint való férfi című filmet, melyet beszélgetés követ Nyéky Kálmán erkölcsteológussal. A felnőttek részt vehetnek továbbá Abai Tibor villamosmérnök, távközlési szakember előadásán, mely a virtuális világ veszélyeire hívja fel a szülők figyelmét. Természetesen a felnőtteknek szóló fakultatív programkínálatból sem maradnak ki a könnyedebb hangvételű események: a felnőtteket játékos akadályverseny várja a belvárosban, melyre házaspárok, illetve csoportok jelentkezhetnek az egyházmegye honlapján.

15 órától Szeretetnyelv címmel irodalmi összeállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Kossuth téri nagyszínpadon, Kéri Kitty színművésznő és Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója köreműködésében. 16.30-tól a Kaposvári Egyetem kulturális központjában A jó pásztor – in memoriam Brenner János című musicalt tekinhetik meg az érdeklődők.

A szervezés megkönnyítése érdekében a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy előzetesen regisztráljanak az egyházmegye honlapján.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria