Az egészségügyi dolgozókért imádkoztak a szeged-móravárosi templomban

Hazai – 2023. július 7., péntek | 13:37

Fazakas Attila plébános a szeged-móravárosi Szent Kereszt Felmagasztalása templomban július 2-án – Semmelweis Ignác születésnapján tartott magyar egészségügy napja (július 1.) alkalmából – az egészségügyi szakemberekért mutatott be szentmisét, akik közül sokan személyesen, mások a plébánia közösségi oldalán keresztül online kapcsolódtak be a liturgiába.

1992 óta minden évben július elsején a magyar egészségügy napját ünnepeljük. 1818-ban ezen a napon született meg Budán Semmelweis Ignác magyar orvos, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében.

A Szeged-Móravároson bemutatott szentmisén köszönetet mondtak az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért, amellyel mindannyiunk egészségéért tesznek és enyhítik a szenvedéseinket a betegségben.

„Életünk folyamán előbb vagy utóbb mindannyian egészségügyi ellátásra szorulunk, de nem mindegy, hogy milyen szakemberekkel és lelkülettel találkozunk a különböző osztályokon. Magam is több egészségügyi intézményben jelen vagyok lelkipásztori munkámból eredően, és azt látom, hogy nemcsak a szaktudás fontos, valamint az, hogy miként végzik a munkájukat az egészségügyi dolgozók, hanem mindennek a lelki háttere is rendkívül lényeges” – mondta a plébános.

A pápai dokumentumok szerint az egészségügyi dolgozókat empátia, elfogadás, együttérzés kell, hogy jellemezze, de a legfontosabb szolgálatot külön is ki kell hangsúlyozni: az imaszolgálatot – mutatott rá szentbeszédben Fazakas Attila. Leszögezte:

az ima a legnagyobb lelki fegyver a kezünkben, hiszen hegyeket mozgat meg és képes kieszközölni a betegségek gyógyulását; és amellyel nemcsak egymást tudjuk támogatni, hanem az egészségügyi dolgozókat és a betegeket is segíteni tudjuk.

A lelkipásztor arra buzdította a szentmisén jelen lévőket, hogy imával mondjanak köszönetet az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyében nem csak Szeged-Móravároson volt szentmise az egészségügyben dolgozókért Semmelweis-nap alkalmából. Makón június 30-án, pénteken mondtak értük imát a kórház kápolnájában;, Szentesen július 2-án, vasárnap este mutattak be szentmisét, szintén a kórház kápolnájában; Békéscsabán, a Páduai Szent Szent Antal-templomban július 1-jén, szombaton; Gyulán, a Nádi Boldogasszony-templomban július 2-án, vasárnap este kérték Isten közbenjárását az egészségügyi dolgozókért.

Forrás: Kiss Anna/Délmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria