Az Egyesült Államok vallási vezetői karácsonyi fegyverszünetre szólítanak Ukrajnában

Kitekintő – 2022. december 24., szombat | 15:02

Az Egyesült Államokban több mint ezer vallási vezetőből álló koalíció nyilatkozatot fogalmazott meg, ideiglenes fegyverszünetre szólítva Ukrajnában. XV. Benedek pápa 1914-es karácsonyi tűzszünetre vonatkozó felhívása nyomán a petíció több mint ezer benyújtója szorgalmazza az ideiglenes fegyverszünetet és az állandó békét célzó tárgyalásokat.

„Mint a hit és a lelkiismeret emberei, akik hisznek a bolygón lévő minden élet szentségében, karácsonyi fegyverszünetre szólítunk fel Ukrajnában.” A petíció benyújtói, akik nagyszámú hívőt képviselnek minden jelentősebb vallási hagyományból, abban reménykednek, hogy az ideiglenes tűzszünet „tárgyalásokon alapuló egyezséghez” vezethet, amely „véget vet a háborúnak, nagymértékben csökkentve az atomháború és a tömegek, akár teljes, megsemmisülésének veszélyét”.

„Az 1914-ben, az első világháború alatt létrejött fegyverszünet szellemében arra ösztönözzük kormányunkat, hogy vállaljon vezető szerepet az ukrajnai háború befejezésében” – olvasható a sajtóközleményben. A nyilatkozat egy korábbi karácsonyi fegyverszünetre utal, amelyet az I. világháború idején kötöttek.

1914. december 24-én – XV. Benedek pápa tűzszüneti felhívására – az akkor a nyugati fronton harcoló német és brit csapatok

kijöttek a harctéri árkokból, és az úgynevezett senki földjére merészkedtek, ahol a másik oldal katonáival együtt ettek és ittak, karácsonyi énekeket énekeltek, és még fociztak is együtt”

– emlékeztetnek a petíció aláírói. „Ez jelentős példa volt arra, hogy az emberi szellem milyen hatalmas erő lehet, amely felülmúlja a gyűlöletet és a megosztottságot a béke előmozdításában.”

A felhívás megismétli Ferenc pápa az ukrajnai háború kezdete óta számos alkalommal megfogalmazott kérését. A december 21-i szerdai általános kihallgatás végén a pápa aggodalmát fejezte ki az ukrajnai gyermekekért, akik „sokat szenvednek ettől a háborútól”.

Gondoljunk az ukrán népre ezen a karácsonyon. Fűtés és a túléléshez szükséges legfontosabb dolgok nélkül vannak. Imádkozzunk, hogy az Úr mielőbb békét hozzon nekik.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria