Az egyházi kéziratosságról rendeztek konferenciát a Veszprémi Érseki Főiskolán

Kultúra – 2023. május 16., kedd | 13:54

A Veszprémi Érseki Főiskola adott otthont idén a VI. Scriptorium-konferenciának május 10–11-én, a Gizella-napok programsorozat keretében. A konferenciasorozat középpontjában a kéziratosság, különösen az egyházi kéziratosság áll.

A tudományos szimpóziumsorozat szervezői az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának (PPKE BTK) Klasszika Filológia Tanszéke és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézete voltak.

A rendezvényen olyan referátumok hangzottak el, amelyek valamiképpen kapcsolódnak a kéziratosság fogalmához, azaz kódexek, kéziratos művek, feljegyzések, kéziratos áhítati irodalom, kéziratos énekeskönyvek, tanári feljegyzések, a könyvtárak állományában őrzött művekbe – főleg ősnyomtatványokba vagy régi nyomtatványokba – írt bejegyzések, marginális kommentárok, valamint egyes gyűjtemények kéziratos állományának bemutatása.

A rendezvényt Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében ismertette a megújuló intézmény képzési profilját.

Udvardy György veszprémi érsek köszöntőjében kiemelte: mindazok, akik írásokat alkottak a történelem során, bátrak voltak, és a Teremtő erejéből mertek alkotni, újat létrehozni.

Online köszöntötte a rendezvény hallgatóságát Birher Nándor, a PPKE BTK rektora, egyben az érseki főiskola oktatója.

A kétnapos rendezvényen összesen huszonkilenc tudományos előadás hangzott el, kisebb részben online, nagyobb részben a helyszínen. Az érdeklődő közönség a konferenciát az interneten is követhette.

Az előadások négy szekcióban, összesen nyolc ülésszakban hangzottak el: külön szekciót szenteltek a kódexeknek és forrásoknak; a keleti kéziratoknak (az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete előadói révén); a könyvtáraknak és kéziratoknak; illetve az újkori és legújabb kori kéziratoknak.

A konferencia első napjának zárásaként a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár könyvkiadói programját ismertette az intézmény vezetője.

Ezt követően – Udvardy György érsek meghívására – a vendégek borkóstolón vehettek részt: a Veszprémi Érseki Pincészet borait Benesch Antal főborász mutatta be a résztvevőknek.

A rendezvény második napjának végén az érdeklődők megtekinthették az érseki könyvtár legértékesebb kincseit is.

A szervezők ígérete és az eddigi konferenciák gyakorlata szerint az elhangzott előadások tudományos igényű tanulmánnyá szerkesztett változatai tanulmánykötetben jelennek meg.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria