Az együttérzés és irgalmasság missziója a halálos betegekért Pakisztánban

Kitekintő – 2024. október 9., szerda | 14:28

A dél-pakisztáni Hiderábádban működő katolikus Szent Erzsébet Kórház példamutató otthoni palliatív ellátási programot valósít meg, amely a gyógyíthatatlan betegeknek nyújt segítséget, és egyedülálló Pakisztánban – tette közzé a Fides missziós hírügynökség október 7-én.

A program keretében – amint azt Robert McCulloch atya, a Szent Kolumbán közösséghez tartozó ausztrál misszionárius, a kórház igazgatótanácsának alelnöke a Fidesnek küldött jelentésében elmagyarázta – havonta átlagosan körülbelül hatvan halálos beteget látnak el. „Ez az irgalmasság hatalmas cselekedete – jegyezte meg a misszionárius. – Pakisztánban a kórházi gyakorlat pusztán költségnek tekinti a gyógyíthatatlan betegeket. Betegségük tüneteit nem könnyítik meg, és gyakran a családok viselik a kezelés vagy a fájdalom enyhítésének nagyon magas költségeit.”

„A Szent Erzsébet Kórház igazgatótanácsa már 2005-ben elkezdte megvitatni a halálos betegek otthoni palliatív ellátásának szükségességét Hiderábádban, az ország délkeleti részén fekvő 4 millió lakosú városban. Ez a »látnoki« program később megvalósult, lehetőséget adva arra, hogy az együttérzés és az irgalom gyakorlati és rendkívüli módon nyilvánuljon meg Pakisztánban. A Szent Erzsébet Kórházban hiszünk abban, hogy az erőszakra adott legjobb és egyetlen válasz az együttérzés” – jegyezte meg a misszionárius.

A palliatív ellátást nyújtó csapat négy férfi ápolóból, egy női ápolóból és egy orvosból áll. A betegek többsége muszlim, de vannak keresztények és hinduk is. A Szent Erzsébet Kórház otthoni palliatív ellátásának egyik fontos szempontja, hogy „elősegíti a vallások közötti harmóniát a keresztény ápolók figyelmes szolgálatán keresztül, akik különböző vallású embereket keresnek fel otthonukban, és gyakran igénylik a muszlim, keresztény és hindu vallás lelki támogatását is”.

Ez a szolgáltatás speciális képzést igényel, és számos ápoló vett részt tanfolyamokon és szerzett bizonyítványt a palliatív ellátásban vagy a rákos betegek ápolására külföldi intézményekben, például Ausztráliában és Szingapúrban.

A misszionárius megjegyezte: „A Szent Erzsébet Kórház palliatív osztálya adományokból működik. A fájdalomcsillapító gyógyszerek folyamatos adagolására szolgáló berendezések és eszközök egy része nagyon drága. A betegek hozzátartozói nem tudják fedezni a költségeket, nincs biztosításuk, és a kormány erre nem biztosít forrásokat. Csak a Gondviselés teszi lehetővé, hogy a Szent Erzsébet Kórház tovább folytathassa ezt a segítségnyújtást.”

Küldetéséhez híven a Szent Erzsébet Kórház értékes „mobilklinikai” szolgáltatást is nyújt a környékbeli falvakban: egész napokat töltenek el legszegényebbek között, orvosi ellátást nyújtva nekik; évente több mint 50 ezer embert érnek el így. Ezért a szolgálatért október 24-én a fővárosban, Iszlámábádban az intézmény nemzetközi elismerésben részesül, az „Intercultural Achievement Award 2024” díjban, amelyet Ausztria kormánya ítél oda. (Ez a díj az osztrák külügyminisztérium egyik kiemelt projektje. Az elismerés célja, hogy támogassa azokat az innovatív civil társadalmi projekteket, amelyek előmozdítják az interkulturális és vallásközi párbeszédet mind Ausztriában, mind nemzetközi szinten – a szerk.)

Az oktatás és képzés területén is jelen vannak: a kórház szülésznőképző iskolát indított, valamint a hátrányos helyzetű családokból származó fiúk részére speciális fejlesztési központot hozott létre. Emellett gondosan folytatják az orvosi és ápolói személyzet állandó képzését és továbbképzését.

A kórházat 1958-ban alapították a Szent Kolumbán Missziós Társaság közreműködésével, jelenleg jogilag a hiderábádi katolikus egyházmegyéhez tartozik.

Forrás: Fides.org

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(hj)

Szent Kolumbán misszionáriusai

Kapcsolódó fotógaléria