Az elhunyt gyermekekre emlékeztek advent második vasárnapján Kaposváron

Hazai – 2023. december 12., kedd | 12:46

Idén is megemlékeztek az elhunyt gyermekekről – a Kaposvári Egyházmegyében is – december 10-én este, a csillagtestvérek éjszakáján.

Az egész világot átölelő gyertyagyújtás alkalmával a föld minden pontján este 7 órakor gyújtják meg gyertyáikat az emlékezők – így amint a gyertya elalszanak az egyik időzónában, egy másikban felgyulladnak. A fényhullám így 24 órán keresztül átöleli bolygónkat.

A kaposvári megemlékezésen Varga László megyéspüspök osztotta meg gondolatait.

„Akikre ma emlékezünk, már nincsenek köztünk, de élnek – odaát. Összekapcsol bennünket a szeretet, mely bennük sem szűnt meg. Nemcsak mi emlékezünk szeretettel rájuk, hanem ők is szeretnek bennünket, s mivel szeretnek, üzenetük van számunkra” – fogalmazott a főpásztor.

„Az első üzenetük, hogy legyetek békességteremtők ebben a megosztott, erőszakkal teli világban. Őrizzétek, vagy teremtsétek meg a szívetek békéjét, mert minden háború a szívünkben jelen lévő megosztottságból, élőítéletből vagy ítéletből születik. Legyetek békességteremtők a kapcsolataitokban, a családotokban, a házasságotokban, a körülöttetek élők felé. Bocsássatok meg, amikor vétenek ellenetek, és kérjetek bocsánatot, ha ti követtétek el. Legyetek megbocsátók, kiengesztelődött szívűek, és akkor megszületik bennetek is a béke, s igaz lesz rátok, amit az evangéliumban olvasunk: »boldogok a békességteremtők, mert ők Isten fiai«.”

A másik üzenet szeretteink részéről felénk, hogy az élet szent – mondta a főpásztor. „Tiszteljetek minden életet, különösen az emberi életet. Akár magzati állapotban van, akár kifejlődött, akár egészséges, vagy beteg, az élet ajándék. Nem mi teremtettük, hanem ajándékba kaptuk, ezért nem vehetjük el sem a másikét, sem a magunkét.”

A harmadik üzenet odaát lévő szeretteink felől, hogy növekedjünk a szeretetben.

Életetek értelme és célja legyen a szeretetben való növekedés.

Szeressetek mindenkit, tágítsátok ki a szíveteket a szeretetben azok felé is, akik másképp gondolkoznak, akiknek más a bőrszíne, kultúrája és nyelve. Tágítsátok ki a szíveteket egészen az ellenségszeretetig, ami az evangélium szíve-közepe. Növekedjetek életetek végéig a szeretetben!” – hangsúlyozta a főpásztor.

Varga László kaposvári megyéspüspök gondolatait követően emlékséta indult a Nagyboldogasszony-székesegyház előtti Kossuth térre.

A térre érkezve az emlékezők pillangóalakot formálva elhelyezték mécseseiket, mely a lelkek fájdalommentes búcsúzásának alakjává vált.

Az emlékezést Petró László református lelkipásztor imádsága zárta.

Végül a részt vevő családok a magasba engedték a fehér héliumgömböket, melyekre elhunyt gyermeküknek szánt üzeneteiket fogalmazták meg.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria