Az elveszett király – Ismeretterjesztő filmet mutatnak be II. Andrásról a PPKE BTK-n

Kultúra – 2023. április 19., szerda | 14:01

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) munkatársai és az alkotók szeretettel várják az érdeklődőket Az elveszett király című történelmi ismeretterjesztő film bemutatójára, amely április 20-án, csütörtökön 18 órakor lesz a PPKE BTK budai épületében. A vetítésen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

II. András személye máig megosztja a kutatókat és a történelem iránt érdeklődőket. Idegenek gyenge kezű bábja, saját hatalmát felszámoló, kudarcos király? Vagy világpolitikában gondolkodó, nagy tétekre játszó uralkodó? A filmben történészek és régészek beszélnek az 1205 és 1235 között regnáló király életének és tetteinek mérlegéről, valamint az uralkodó és második felesége sírhelye után indított, tíz éve tartó nyomozás legfontosabb tudományos eredményeiről. Bemutatják II. András és Jolánta királyné feltételezett sírhelyének régészeti feltárását a román–magyar határ közelében fekvő Egresen. Nyolcszáz évvel az Aranybulla kiadása után végre feltárulhat a függőpecsétes oklevelet kiállító uralkodó temetkezési helye, közben megismerhetjük egyik legjelentősebb Árpád-házi királyunk korabeli Európában betöltött szerepét. Nyomon követhetjük a királyi sírhely után kutató régészcsapat éveken át tartó küzdelmes munkáját, a felfedezés izgalmát, az eredmények igazolásának összetett feladatát, a kudarcot, a sikereket és a jövőbeli reményeket.

Az egresi ciszterci monostor régészeti feltárása magyar részről a Jolánta Kulturális Egyesület koordinálásában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének szakmai vezetésével, az Árpád-ház Program keretében valósulhatott meg. A helyszíni ásatások a Temesvári Bánsági Nemzeti Múzeum régészeti osztályával szakmai együttműködésben, Daniela Tănase és Major Balázs régészek vezetésével zajlottak.

A bemutatón való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi szándék április 19-én 18 óráig jelezhető a kafer.csilla.maria@btk.ppke.hu e-mail-címen.

A vetítés időpontja: április 20., 18.00

Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2., Danubianum, 005. előadóterem)

A filmvetítést beszélgetés követi a kutatási program tudományos szakértőivel és a film alkotóival. A film létrejöttét a Nemzeti Filmintézet támogatta.

Az elveszett király című film április 22-én, 15:58-tól látható a Duna Televízióban.

Forrás és fotó: PPKE–BTK Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria