Az eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódó események a Magyar Máltai Szeretetszolgálat székházában

Hazai – 2021. szeptember 8., szerda | 17:49

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan kulturális és hitéleti eseményeket szervez a Máltai Szeretetszolgálat. A szervezet fővárosi Batthyány téri központi épületének homlokzatán az Eucharisztiát szimbolizáló fényinstalláció látható szeptember 5. és 12. között mindennap 23 óráig.

Mátrai Erik képzőművész és alkotótársa, Zádor Tamás Találkozások című alkotása az épület tér felőli oldalán a gesztenyefák lombjai között elhelyezett speciális lámpák segítségével egy keresztet rajzol, amelyből egy tükörgömb fénypászmákat szór, megjelenítve az eucharisztikus kongresszus jelmondatát: „Minden forrásom belőled fakad”.

A homlokzaton megjelenő vöröses lüktető fény Krisztus vérét jeleníti meg. A fényinstalláció az 1938-ban Budapesten megrendezett eucharisztikus kongresszus emlékét idézi és hagyományát folytatja az Oltáriszentség fénnyel való megjelenítésével.

*

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) idején a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fővárosi Batthyány téri épülete a találkozások helyszíne, ahol kulturális és hitéleti programokkal várják az érdeklődőket.

Az eucharisztikus kongresszus napjaiban megnyitják a hétköznapokon zárt intézményként működő központi épület földszinti részét, ahol a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét bemutató kamarakiállítás látható. A tárlaton a szervezet fotóriporterei, a magyar sajtófotó díjas Kovács Bence, valamint Majoros Árpád képei mellett Solymári Dániel, a segélyszervezet nemzetközi kapcsolatainak vezetője, Bánlaki Szabolcs kiadványszerkesztő és Somay Márk, a szervezet munkatársa fotói mutatják be a mindennapi máltai szolgálatot.

A nyitott épületben megtekinthetők a történelmi épület freskói, valamint Mátrai Erik egész termes, Glóriakúp című alkotása. A festészetben korongként, sugárkoszorúként ábrázolt dicsfény ezúttal egy meditatív, intim térben megtapasztalható fénykúp formáját ölti magára.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központja szeptember 5. és 12. között 16-tól 22 óráig látogatható.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelmondata világszerte: „A hit védelme és a szegények szolgálata” – a segélyszervezet ebből fakadó kötelességének tekinti, hogy tevékenyen jelen legyen az eucharisztikus kongresszuson. A Máltai Mentőszolgálat egészségügyi szolgálatot lát el a hét folyamán a NEK rendezvényein. A szervezet önkéntesei gyermekfoglalkozásokat tartanak; a kongresszus nulladik napján, szeptember 4-én pedig 140 hajléktalan embert kísértek el a számukra szervezett szeretetvendégségre.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Majoros Árpád/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria