Az idő Isten ajándéka – Püspökké szentelésének 25. évfordulóját ünnepelte Martin Roos Temesváron

Külhoni – 2024. szeptember 3., kedd | 14:42

Az évforduló kapcsán augusztus 30-án mutatták be a jubiláns püspök Moresenae Aecclesiae cor meum című háromkötetes művét, majd az ünnepelt augusztus 31-én, a temesvári Szent György-székesegyházban hálaadó szentmisét celebrált püspöktársaival az egyházi és állami vezetők, különböző római katolikus és görögkatolikus egyházmegyék küldöttei, barátok és ismerősök részvételével.

A Bánságra jellemző katolikus hagyomány szerint a szentmisét az itt élő nemzetiségek nyelvén, ez esetben román, latin, német, magyar és horvát nyelven mutatták be, a homíliák és felszólalások román, német, magyar és olasz nyelven hangzottak el. Az ajándékokat román, német, magyar, bolgár és horvát népviseletbe öltözött fiatalok vitték az oltárhoz.

A székesegyházban egybegyűlteket Pál József Csaba temesvári megyéspüspök üdvözölte. Ferenc pápa üzenetét Giampiero Gloder, romániai apostoli nuncius tolmácsolta az ünnepeltnek. 

A vatikáni Államtitkárság szolgálatában álló Toman Zoltán német nyelvű szentbeszédében úgy fogalmazott: Martin Roos püspök arra tanít bennünket, hogy

az időt nem szabad apróságokra pazarolni, hanem Isten drága ajándékaként kell felfogni (Ef 5,16). 

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök román és magyar nyelven elmondott homíliájában kiemelte: egy pap vagy püspök életében egy évforduló megünneplésének fő célja nem az ünnepelt személy érdemeinek méltatása – bár ennek is megvan a maga helye és szerepe.

Az ilyen ünneplés középpontjában Isten műve áll, amely általunk valósul meg és tökéletesedik a ránk bízott emberek és az egész világ javára. 

A szentmise végén a jubiláló Martin Roos püspök köszönetet mondott mindenkinek „a türelemért és a hűségért”. 

„Mélységes vágyam volt, hogy veletek együtt ünnepeljem ezt a szentmisét. Huszonöt év püspöki szolgálat után ez a legmegfelelőbb hely arra, hogy hálát adjak a Jóistennek.

De mindannyiótoknak megvan a maga hozzájárulása és szerepe ebben a huszonöt esztendőben, mert mindannyian találkoztatok velem az életutam egy-egy pontján, imáitokkal és hűségetekkel kísértetek, és mellettem álltatok,

mint barátok, kollégák, paptestvérek, jó munkatársak, rokonok, honfitársak, ismerősök, és útitársként kísértetek ezen az úton. Ezért szívből megköszönöm azt, hogy ma itt vagytok, köszönöm imáitokat és azt, hogy csatlakoztatok hozzám ezen az ünnepen” – intézte szavait a jelenlévőkhöz.

Ezután a nyugalmazott főpásztor püspöki áldásban részesítette a jelenlévőket, majd német, román és magyar nyelven együtt énekelték aTe Deumot.

*

A jubileumi ünnepség kapcsán mutatták be Martin Roos püspök legújabb munkáját, a Moresenae Aecclesiae cor meum (szabad fordításban: Az én szívem a marosvári egyházért dobog) című trilógiát augusztus 30-án, pénteken 11 órakor a Bánsági Német Demokrata Fórum székhelyén, az Adam-Müller-Guttenbrunn Házban. 

Johann Fernbach, a Bánsági Német Demokrata Fórum elnöke, a rendezvény házigazdája üdvözölte az egybegyűlteket és a meghívottakat: Pál József Csaba temesvári megyéspüspököt, Böcskei László nagyváradi megyéspüspököt és az ünnepeltet, Siegfried Geilhausent, a Németországi Szövetségi Köztársaság temesvári alkonzulját, Ovidiu Ganțot, a Romániai Német Demokrata Fórum parlamenti képviselőjét, Diósi Dávid atyát, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánját, Bakó László atyát, a gyulafehérvári szeminárium oktatóját és Walter Kindl nyugalmazott tanárt.

Felszólalásában Böcskei László püspök több emléket is felidézett a múltból Martin Roos püspökkel való munkatársi kapcsolatuk kialakulásának kezdeteiről. 

Walter Kindl a trilógia lektoraként szólalt fel, ezt követően Siegfried Geilhausen alkonzul méltatta a szerzőt és művét. Németország temesvári konzulátusa mindig partnerként állt a temesvári püspökség mellett, legyen szó kulturális vagy szociális projektekről.

A trilógia szerzője, Martin Roos nyugalmazott megyéspüspök a kötetek megszületésének körülményeit ismertette: 80. születésnapja alkalmából Scribe, doce, praedica – Írj, taníts, prédikálj! címmel tudományos emlékkönyvet kapott ajándékba, amely öt püspöki és három kanonoki köszöntőt, ötvenegy tudományos tanulmányt és két életműméltatást tartalmaz. A most megjelent trilógia „válasz” erre az ünnepi kötetre, és válogatást tartalmaz azokból a szövegekből, amelyeket főpásztori szolgálata ideje alatt írt, és részben, például körlevelekben, vagy egyáltalán nem jelentek még meg.

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök felhívta a jelenlévők figyelmét arra, mi az, ami összeköti a történelmi eseményeket és történéseket, illetve azokat, akik ebben az egyházmegyében szolgálnak: Isten, a mi Mennyei Atyánk végtelen szeretete, amiről Martin Roos püspök tanúságot tesz tetteivel, szavaival és írásaival.

A könyvbemutatót követően a mintegy 60 résztvevőt az Adam-Müller-Guttenbrunn Ház előcsarnokába kötetlen beszélgetésre és agapéra hívták meg.

A jubileumi ünnepről szóló teljes beszámoló ITT olvasható. 

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria