Az ifjúsági világtalálkozó óriási erőforrás Isten tervének megvalósításához

Megszentelt élet – 2023. július 29., szombat | 15:00

Több mint háromezer kilométer, tizenkét nap, csaknem félmillió fiatal és öt nap Ferenc pápával. Hamarosan Lisszabonon a világ szeme, ugyanis kezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT), egy negyven évvel ezelőtt egyszeri alkalomnak megálmodott nemzetközi esemény, amely azóta hagyománnyá vált. De vajon miért ily népszerű az IVT, és mi történik ott? Hogyan készül a magyarországi ferences küldöttség?

„Mária felkelt, és sietve útnak indult” – szól hozzánk az idei ifjúsági világtalálkozó mottója. A mindenkori pápa által választott evangéliumi üzenetnek fontos célja van, nem pusztán jól csengő tartalom. Hogy pontosan hogyan kapcsolható az IVT-hez, abban Piatrik Pió OFM nyújt segítséget. „Olyan találkozóról van szó, ahol rengeteg fiatal kerül kapcsolatba egymással a legkülönbözőbb nemzetekből, ez a jelmondat pedig segíti őket abban, hogy merjenek lépni. A résztvevők zöme egyetemista korú, és fontos életdöntések előtt állnak.

Ahogyan Máriának is határoznia kellett, amikor Isten megszólította Gábor arkangyalon keresztül, hogy vállalja-e a sorsát. Engedelmes és bátor döntése megerősítő üzenet a fiataloknak, hogy legyen erejük belevágni Isten nagy tervébe a saját életük útján

– fejti ki Pió testvér, aki idén negyedik alkalommal vesz részt a rendezvényen.

A magyarországi ferences „küldöttséget” több egyházmegyéből csaknem kétszáz fiatal alkotja, akiket idén több ferences testvér is elkísér Lisszabonba, Portugália fővárosába az ifjúsági világtalálkozóra. Közös imaalkalmakkal és az eseményre hangoló elmélkedésekkel készültek hosszú hónapok óta.

Szent II. János Pál pápa álmodta meg ezt a rendezvényt, és kezdetben úgy tervezte, hogy csak egyszeri alkalommal, 1984-ben kerül rá sor. Ám az első IVT oly sok fiatalt megmozgatott, hogy azóta is megrendezik két-három évente. 1995-ben Manilában a zárómisén ötmilliónál is többen vettek részt, ami megmutatja, mekkora igény van erre a programra.

Pió testvér tapasztalata szerint az ifjúsági világtalálkozó egész életre szóló élményt ad a fiataloknak. Sokan évekkel később is emlegetik a közös imádságokat, az ünneplést; tartós barátságok szövődnek. „Hatalmas dolog, hogy több százezer hasonló gondolkodású katolikus, keresztény fiatal összejön, és több napon át együtt ünnepel, közösen tesz tanúságot. Nem mindennapi élmény látni, ahogy a fiatalok egymás hitét alakítják a különböző kultúrák, életutak megismerésén keresztül.”

A II. János Pál pápa-féle koncepció maradt, állítja Pió testvér: megvitatni a jelen súlyos kérdéseit a fiatalokkal együtt, és biztosítani a megerősítő jellegű találkozások színtereit.

Több százezren élhetik át, hogy nem egyedül kell helytállniuk a családjukban és hazájukban: a világegyház közössége a támaszuk.

„A hit soha nem avul el, és a világ összes kultúrájában megélhető. Minden korban újra és újra képes választ adni az élet nagy kérdéseire, ezért a találkozók alkalmasak arra, hogy közösen gondolkodjunk létünk értelmén és irányán” – világít rá Pió testvér. A szerzetes tapasztalatai szerint az ifjúsági világtalálkozón a fókusz a tanúségtételeken van, amelyek megmutatják, hogy nem egyedül kell az árral szemben haladni, sokan vannak azon a bizonyos bárkán. Siessünk az igaz forráshoz!

Ebben a világban mindenki siet valahová – mondja Werner András, aki a ferencesekkel utazik a portugál fővárosba, hogy először vegyen részt az IVT-n. Utalva a rendezvény mottójára kifejti: azon kell elgondolkodnunk, hogy mi az, ami sietségre indít bennünket. Az igaz forráshoz kell igyekeznünk. „Az IVT-n több százezer ember ugyanazzal a lelkülettel akar boldog lenni és ugyanattól a forrástól szeretne boldogságban élni. Gyönyörű dolog, hogy ennyi fiatal összegyűlik azért, hogy dicsérje az Urat.” Az ifjúság, akiben rengeteg a kérdés, a vágy és a motivációs erő, Krisztussal és egymással találkozva tovább gazdagodik. Ők, a 15–30 éves korosztály az, amely újraformálja a világot.

Jézus nem unalmas Isten, nem megtorló Isten, hanem megbocsájtó Isten, aki annak örül, ha együtt örülünk”

– szögezi le András, aki szívesen emlékszik vissza a toborzás időszakára is: a ferences küldöttség vezetője, Achilles atya végig azon volt, hogy minél többen induljanak útnak és tapasztalhassák meg a közös imádság erejét. Így lett a húszból kétszáz. „Biztos vagyok benne, hogy a közös ima, a szentmise és dicsőítés elképesztően nagy élmény lesz. Ráadásul még rejtve van előlünk, hogy mikor és kivel zajlik majd olyan beszélgetés, ami előrevisz bennünket az életben.”

Radványi Atanáz OFM véleménye szerint: az esemény küldetése a kezdetektől az, hogy a különböző országokban élő katolikus fiatalok rádöbbenjenek, nincsenek egyedül, hitünk univerzális, tükrözzön bár a média teljesen más gondolkodásmódot. A katekézisek és az együttlétek alkotják majd az IVT magját, ahol a fiatalok feltehetik az őket foglalkoztató legégetőbb kérdéseket, legyen szó magányról, digitális nemzedékről vagy akár az LMBTQ-jelenségről – mutat rá a ferences testvér. „Azt hiszem, mi, magyarok, nagyon el vagyunk kényeztetve: az elmúlt két évben kétszer is eljött hozzánk Ferenc pápa, most pedig szinte egy teljes hetet tölthetünk majd a közelében, ez egyáltalán nem gyakori az ember életében. Ferenc pápa megszólítható akar lenni: Krisztus földi helytartójaként közel szeretne lenni az emberekhez.

Az esemény csúcspontjaként egyértelműen az utolsó estét és a zárómisét említik az IVT-re utazók, mint mondják: az összes fiatal egy nagy mezőn virraszt majd a Szentatyával együtt, másnap reggel pedig egy közös, gyönyörű zenei szolgálattal bemutatott szentmisén vehetnek majd részt.

Ez az utolsó 24 óra bizonyára mindannyiuk számára erőt és reményt adó lesz. És hogy mi várható még? Egy felejthetetlen nyitómise, a hit és a lelki élet témáit érintő mély beszélgetések, tanítások, azaz katekézisek mindenkinek a saját nyelvén, továbbá kulturális programok, a helyi egyház bemutatkozása és hatalmas fiesztahangulat énekekkel, táncokkal, játékokkal, közös sporttal, focival.

Aki itthonról követi az eseményeket, ugyanúgy részesül Isten kegyelmeiből. Őket arra kérik a szervezők és a résztvevők, hogy imádkozzanak a lisszaboni találkozóért. Arra biztatnak mindenkit, hogy az ifjúsági világtalálkozó után vegyék fel a résztvevőkkel a kapcsolatot, faggassák ki őket, hogy maguk is részesülhessenek a találkozó lelki gyümölcseiből.

Forrás: Ferences Média/Domján Anikó

Fotó: Horváth Achilles OFM

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria