Az igazságos József családi kincsei

Nézőpont – 2024. március 19., kedd | 12:40

Szent József példájára tanulunk meg igent mondani Istennek, és nem fogunk félni, mert a názáreti ács, a Szent Család atyja segítségünkre siet még a legbonyolultabb körülmények között is. Az alábbiakban Anasztazia Palamarcsuk a szentpétervári székhelyű gaudete.ru portálon megjelent írását közöljük, Hidász Ferenc OFM fordításában.

Nagyon agresszív világban élünk. A tévéből, az interneten és az ablakunkon át gyakorlatilag mindennap negatív információk áradata önt el: katasztrófák, válságok, ártatlan emberek halála, ökológiai csapások és nagyon sok más dolog.

A középkor még nagyszerű receptet ajánlott hasonló természeti csapások idején. Cito, longe, tardo (gyorsan fuss, messzire, és a lehető legkésőbb térj vissza). Leginkább nincs hová menekülnünk, ráadásul túlságosan ijesztő – eltűnni a helyszínről, és szakítani a megszokott kapcsolatokkal.

Ha pedig nincs hová futni, akkor a külső agresszióra adott legtermészetesebb reakció – megvédeni legalább a mi kis belső világunkat, a hírhedt komfortzónát, ahová nem érnek el a külső borzalmak. Az önfenntartás ösztönétől vezetve, a modern ember egyre gyakrabban mondja azt, hogy nem. Ne avatkozz bele! Ne légy támasz! Ne bújj ki a kuckódból!

József, Mária és Fiuk családja nem kevésbé bonyolult időket élt meg. Ennek ellenére ebben a családban az igenek teljesen egyedülálló légköre uralkodott.

Történelmileg úgy alakult, hogy az Újszövetség könyvei Máté evangéliumával kezdődnek. Éppen ebben az evangéliumban az Istennek kimondott igen elsősége egy férfié, egy családfőé, Józsefé.

József ajkáról az Isten felé elhangzó igent egy férfi szívében senki előtt nem látható belső harc előzte meg; de ez az igen a názáreti család egész további életének legfőbb garanciájává és alapjává lett. Ez az igen Mária ártatlanságának elfogadását is jelentette: József nem erőfeszítés nélkül, de tanulja a szeretett nő iránti bizalmat. Jó például szolgál ez a férfiaknak. Végül a József által kimondott igen a Kisded elfogadására és az érte történő felelősség vállalására is vonatkozott; ez az új élet elfogadása, az igazi igen, amellyel kezdetét veszi az apaság.

József számára jegyese kiváló társ volt, hiszen Mária is ki tudta mondani az igent.

Valószínűleg sok csapással jár együtt, ha nem utasítjuk vissza azt, ami felborítja egész életünket. „Legyen nekem a te igéd szerint” – mondta Mária, s ezzel az emberiség történelmének menete egyszer s mindenkorra megváltozott.

Kimondani az igent a megfogant Kisdedre, s ezáltal tüstént kinyilvánítani iránta a szeretetet. Mária arra tanít, hogy fogadjuk szeretettel a gyermekeket, mondjuk ki rájuk az igent, még akkor is, ha valahol Jeruzsálemben elvesznek, és nagyon felzaklatják szüleiket. Kimondani Istennek az igent még akkor is, amikor a szeretett Gyermeket megkínozzák és felfeszítik.

József és Mária kiváló példát adtak Fiuknak, és megtanították őt az igen kimondására.

Jézus élete tökéletes igen az Atyaisten akaratára.

Az igen az elítéléshez és a Kereszthez vezet.

A názáreti család igenje elsősorban bizalmat jelent. Szent József példájára tanulunk meg igent mondani Istennek, és nem fogunk félni, mert a názáreti ács, a Szent Család atyja segítségünkre siet még a legbonyolultabb körülmények között is. József, ugye igen?

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás és fotó: gaudete.ru

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria