Az indiai Manipur államban a katolikus érsek közvetít az etnikai csoportok megbékélése érdekében

Kitekintő – 2023. június 23., péntek | 12:49

Május 3. óta zajlanak zavargások az északnyugat-indiai Imphalban a kuki és a meitei népcsoport tagjai között. A halálos áldozatok száma a százhoz közelít; számtalan gyújtogatás történt. A vallások, felekezetek képviselői együtt szólítanak fel mindenkit a megbékélésre.

„Meg kell állítani az erőszak terjedését; az mindig káros, mély testi és erkölcsi sebeket hagy maga után. Menedéket kell nyújtani az áldozatoknak, és gondoskodni kell róluk. El kell indítani a megbékélés folyamatát, kezdve azzal, hogy felmérik, mire van szükségük az érintett kuki és meitei etnikai csoportoknak” – fogalmazták meg a vallási vezetők a Manipuri Kulturális Integrációs Tanács ülésén az indiai Manipur állam fővárosában, az északnyugat-indiai Imphalban.

A találkozón részt vevő tizennyolc vallási közösség – az iszlám, a kereszténység, a buddhizmus, helyi és a hagyományos vallások – képviselői úgy döntöttek, hogy felhívást intéznek a Manipurban jelenleg is tartó erőszakos cselekmények megszüntetése érdekében, illetve azért, hogy közös kezdeményezéseket indítsanak az erőszak áldozatainak megsegítésére, a civil és vallási intézmények együttműködésével. Szorgalmazzák, hogy nyújtsanak orvosi ellátást, kezelést mindazok számára, akiket a manipuri erőszakhullám önhibájukon kívül érintett, és felkérik az összes vallási közösséget, hogy vegyenek részt a kezdeményezésben, kapcsolódjanak be közvetlenül és járuljanak hozzá a kiengesztelődéshez.

Május elején több mint ötven ember vesztette életét etnikai csoportok közötti összecsapásokban India északkeleti részén, a Mianmarral határos Manipur államban. A keresztény többségű naga és kuki törzs tüntetéseket szervezett, hogy kifejezzék tiltakozásukat a szerintük egyébként is tehetős meitei népcsoport túlzott támogatásával szemben. Az ezt követően kialakult zavargások során több mint ötven templomot romboltak le, és keresztények ezreit űzték el otthonaikból.

A manipuri miniszterelnöki hivatal június eleji jelentése szerint a kuki és a meitei etnikai közösségek között zajló erőszakos cselekmények halálos áldozatainak száma 98-ra emelkedett. Több mint 300 ember megsérült, több mint 4000 gyújtogatás történt, és mintegy 37 ezer ember él segélyszállásokon.

A Fides hírügynökségnek elküldött szövegben ez áll: „Mi, különböző vallási hagyományokhoz és felekezetekhez tartozó manipuri emberek egy csoportja együtt gyászolunk mindazokkal, akik elvesztették szeretteiket és szomszédaikat, és osztozunk sok más ember szenvedésében, akiknek a szíve, a lelke és a teste megsérült a folyamatos erőszak közepette… Ez előtt az erőszak előtt mindannyian, a különböző vallási felekezetek és a hagyományos vallási közösségek egyformán tehetetlenül és kétségbeesetten állunk. Ez a közös tehetetlenség és gyötrelem egyesített és arra ösztönzött minket, hogy közös felhívást intézzünk az erőszak megszüntetésére.”

„Alázatosan kérünk mindenkit, minden oldalon, – jelentik ki a vallási vezetők – hogy hagyjuk magunk mögött az erőszakot, hogy megmentsük a szívünkben és elménkben még meglévő emberséget. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédjük a jelen és a jövő generációit ennek az erőszaknak a rémétől, amely elpusztít minket. Imádkozzunk együtt Istenhez, akiben mindannyian hiszünk, hogy gyógyuljanak meg a sebek, és nyerjük vissza az emberséget, amelyet kezdünk elveszíteni.”

Ebben a kényes és bonyolult helyzetben a helyi katolikus közösségek többször figyelmeztettek arra, hogy nagy szükség van humánitárius segélyekre. Thomas Menamparampil, Gauháti tiszteletbeli érseke a kiszolgáltatott közösségek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek védelme érdekében már többször ellátogatott a konfliktusban érintett területekre, hogy az etnikumok közötti kapcsolatok terén szerzett nagy tapasztalatára építve elvethesse a párbeszéd, a közeledés és a megbékélés magvait. A találkozót megelőző napokban is több helyre elment Manipur államban; ellátogatott az őslakos kuki nép területére, ahol találkozott képviselőikkel, majd a meitei közösség területére is ellátogatott, ahol szintén találkozott képviselőkkel. Tekintélyét latba vetve azon munkálkodott, hogy mindkét oldalon kapcsolatba lépjen az emberekkel, és a békéért esedezett. Találkozott a társadalom magas rangú képviselőivel és olyan értelmiségiekkel, akiknek erkölcsi tekintélyük van közösségükben. „Mindkét oldal vallási képviselőivel beszélgettem. A békéért szót emelő vallási vezetők találkozója ennek az erőfeszítésnek a gyümölcse volt, amelyet folytatni kell” – hangsúlyozta.

Az érsek megjegyezte, hogy „jelenleg nagy a feszültség, frissek a sebek. A fiatalok érzelmileg érintettek, és az időseket is nehéz nyugalomra inteni… Többen vesztették életüket, több anyagi kár keletkezett, mint ami a hivatalos forrásokban szerepel. Nem állnak rendelkezésünkre kész megoldások, de megpróbálunk elindulni a párbeszéd útján. Keresztényként igyekszünk hozzájárulni a békéhez.”

A 2,9 milliós Manipur állam lakóinak 53 százaléka tartozik a hindu meitei népcsoporthoz, a népesség többi része különböző helyi törzsekből tevődik össze. A 2011-es népszámlálás adatai szerint a szövetségi államban a legnagyobb felekezeteket a hinduk és a keresztények alkották; az utóbbiak között a katolikusok mintegy százezer fővel kisebbségnek számítanak.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir; MTI

Fotó: Vatican News; Infoans.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria