Sako iraki káld pátriárka: humanitárius katasztrófa sújtja a lakosságot

Kitekintő – 2014. augusztus 7., csütörtök | 14:17

Miközben iraki keresztények ezrei kényszerülnek menekülésre, augusztus 6-ról 7-re virradó éjszaka az iraki, szíriai és törökországi kurd harcosok szövetsége értesítette Kirkuk és Szulajmanijah püspökét, hogy a továbbiakban már nem képes a polgári lakosság, a különféle vallási és etnikai kisebbségek, a keresztények ezreinek védelmére – írja a Vatikáni Rádió.

Az ország északi részét elfoglaló Iszlám Állam (IS) dzsihadistái folytatják az előrenyomulást. Jelenleg mintegy 150 ezer keresztény menekül Kurdisztán felé gyalog, mindenféle védelem nélkül, embertelen hőségben.

Louis Sako káld pátriárka augusztus 7-én a következő segélykiáltással fordult a világhoz: „Humanitárius katasztrófáról van szó!” Az ország békéjéért éppen a patriarkátus kezdeményezésére tegnap megtartott imanappal egy időben tovább folytatódott az erőszak, az esztelen öldöklés.

Urunk színeváltozásának ünnepén, augusztus 6-án Irakban legalább ötven merényletet követtek el: a halálos áldozatok száma meghaladja a harmincat, hetvenen sebesültek meg. Az Iszlám Állam katonái eközben több száz, az ősi, jazidi vallást követő kisebbséghez tartozó nőt és leányt ejtettek foglyul. A kormány tájékoztatása szerint a közösség ötszáz férfi tagját pedig lemészárolták. Folytatódik tehát a dzsihadisták erőszakos előrenyomulása. Moszul után augusztus 3-án elfoglalták Sinjar várost is. Módszeres támadásokat intéznek a lakosság ellen etnikai vagy vallási okokra hivatkozva.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa „emberiség ellen elkövetett bűncselekménynek” nevezi az Iszlám Állam tetteit. Sako pátriárka szerint azonban nem elég pusztán szavakkal elítélni ezeket a szörnyűséges tetteket. Augusztus 7-én, csütörtökön hajnalban a Vatikáni Rádió francia műsorának adott nyilatkozatában a pátriárka elmondta:

„Ma nagy üresség vesz körül minket. Nincs más, csak légüres tér. A kormánynak nincs ereje, hogy ellenőrizze az egész országot, jelenleg választások zajlanak, és a parlament ülést tart. Nincs repülőjük, hogy támadjanak, nincs megfelelő hadseregük. Itt más a helyzet, mint Szíriában. Ott a hadsereg megtámadja a terroristákat. Itt a kurdok visszavonultak, mert csak géppuskáik vannak. Csaknem az egész Ninivei-síkság az Iszlám Állam kezében van. Mindenki fél, általános a pánik. Emberek ezrei hagyták el otthonukat. Gyalog menetelnek, hogy eljussanak egy kurd faluba, ahol valamivel nagyobb biztonságban vannak.

Három-négy órát kell gyalogolniuk várandós nőknek, időseknek, betegeknek. Minden állam közvéleményét mozgósítanunk kell, mert humanitárius katasztrófáról van szó!”

Magyar Kurír