Az irgalmasság rendkívüli szentéve – a pápai bulla átadása

Ferenc pápa – 2015. április 11., szombat | 15:01

A Római Vikariátus közleménye a pápai bulla felolvasásáról a Szent Péter-bazilikában és a többi pápai bazilikában. A Vatikáni Rádió hírét adjuk közre.

Április 11-én, szombaton este fél 6-kor Ferenc pápa vezeti húsvét második vasárnapjának vesperását a Szent Péter-bazilikában abból az alkalomból, hogy felolvassa és átadja az irgalmasság rendkívüli szentévét meghirdető bullát. A szentév 2015. december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, a II. vatikáni zsinat lezárásának 50. évfordulóján kezdődik. A lezárásra 2016. november 20-án, vasárnap, Krisztus Király ünnepén kerül sor.

A szentév alapvető témája: Isten irgalmassága

Mint ahogy a Szentszék sajtóirodája az elmúlt napokban már bejelentette, a szentévet meghirdető bulla közzétételének szertartása a vatikáni bazilika Szent Kapuja (Porta Santa – a jobb szélső, csak szentévekben használható kapu) előtt kezdődik fél 6-kor, néhány részlet felolvasásával. Ezt követően a pápa vezeti az Isteni Irgalmasság vasárnapjának első vesperását, „különlegesen hangsúlyozva ezzel a rendkívüli szentév alapvető témáját, ami a következő: Isten irgalmassága” – olvassuk a római vikariátus közleményében.

A felolvasás rendje a többi pápai bazilikában

A többi pápai bazilikában a bulla felolvasására április 12-én, vasárnap kerül sor, liturgikus szertartás keretében: a Lateráni Szent János-bazilikában Agostino Vallini bíboros főpap olvassa fel a fehérvasárnapi második vesperáson; a Santa Maria Maggiore-bazilikában Santos Abril y Castelló bíboros főpap a 10 órakor kezdődő káptalani misén; a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában pedig James Michael Harvey bíboros főpap a délelőtt 10 óra 15 perckor kezdődő szentmisén.

Ami a lateráni bazilikában, Róma székesegyházában történő szertartást illeti, az egyházmegye kancellárja, Giuseppe Tonello olvas fel néhány jelentős részletet a bullából a Szent Kapu előtt, a bazilika narthexében (előterében), a lateráni káptalan részvételével. Ezt követi a bazilikába történő bevonulás, a Iubilate Deo hangjaira: a liturgiát a római egyházmegye kórusának éneke kíséri Marco Frisina prelátus vezetésével.

A szertartás végén a bíboros főpap a lateráni káptalannal együtt a Mária, az Egyház Anyja kegykép elé vonul, amelyet a székesegyházban tisztelnek, és amely az apszistól jobbra van elhelyezve. A Szűzanya oltalmába ajánlják a szentévet, elénekelve a Regina Coeli himnuszt, a húsvéti időszak hagyományos Mária-énekét.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria