182 embert mentett meg az olasz püspökök és a Mediterranea két hajója

Kitekintő – 2024. augusztus 30., péntek | 17:45

Ferenc pápa üdvözölte, áldásáról és támogatásáról biztosította az olasz püspöki konferencia mentőakcióját, melyet a Mediterranea Saving Humans nevű civil szervezettel közösen hajtottak végre. Ez volt az első olyan akció, amelyben a szervezet Mare Jonio hajója mellett az olasz püspökök biztosította kisegítő vízi jármű is részt vett, fedélzetén többek között a Vatican News munkatársaival.

Augusztus 15-én, Mária mennybevétele ünnepén az észak-afrikai Tuniszban és Casablancában körmenetet tartottak a Trapani Boldogasszony tiszteletére.

A máriás körmenet hagyományát olasz bevándorlók honosították meg a Tuniszhoz közeli La Goulette (La Goletta) kikötővárosban, ők vitték át Észak-Afrikába a szicíliai Trapani védőszentjéhez kötődő devóciót. La Goulette olasz negyedét „kis Szicíliának” is nevezték; az olaszokon kívül jelentős zsidó és máltai kolónia élt egykor a városrészben.

A 20. század elején mintegy 100 ezer olasz élt Tuniszban és La Goulette-ben. Az idők változtak, és

ma már nagyon távolinak tűnik az a kor, amikor még két irányban zajlott a migráció a Földközi-tengeren keresztül,

azoknak az embereknek a vándorlása, akik jobb életet kerestek maguknak, a családjuknak.

Napjainkban ez a migráció egyirányú: az ENSZ adatai szerint 2023-ban mintegy 212 ezer ember kísérelt meg eljutni Algériából, Líbiából és Tunéziából Európába. Közülük legalább 3100 emberről tudható biztosan, hogy az út során életét vesztette, de az áldozatok tényleges száma valószínűleg jóval magasabb.

A szicíliai Trapaniból indult a Mediterranea Saving Humans szervezet kereső- és mentőakciója augusztus 23-án, pénteken – 2018 óta ez volt a 18. akciójuk, azonban

az első olyan, amelyet az olasz püspöki testület Migrantes alapítványával közösen szerveztek.

A Szentatya augusztus 22-i levelével Mattia Ferrari atyát szólította meg, a Mediterranea Saving Humans (röviden: Mediterranea) káplánját. Jókívánságait és áldását küldte a hajók legénységeinek, imáiról biztosította őket, és megköszönte tanúságtételüket.

A főpásztoroknak köszönhetően a Mare Jonio hajó mellett egy megfigyelésre és kommunikációra alkalmas kisebb hajó is részt vett a munkában, melynek fedélzetén az önkéntesek és az egészségügyi személyzet mellett egy interkulturális mediátor és néhány újságíró utazott.

A Vatican News munkatársai is ott voltak a Migrantes hajójának az első útján, melynek során a Mediterranea két fontos bejelentést tett: egyrészt mivel a tunéziai parti őrség sorozatosan bántalmazta a menekülteket, megszüntetik az együttműködést velük – ez a döntés Líbiával kapcsolatban már korábban megszületett, hasonló okok miatt. Másrészt a Mediterranea, amely eddig gyakran kapott utasítást az olasz kormányzattól, hogy a kimentett embereket szállítsa távoli, észak-olaszországi kikötőkbe, ezentúl nem hajlandó Szicílián kívül partra szállni. 

Jóllehet ez volt az első hivatalos közös akció, már néhány éve együttműködik az olasz egyház és a Mediterranea. Ferenc pápa szintén többször találkozott a szervezet tagjaival, és többször kifejezte már támogatását. 2019-ben a tőlük kapott keresztet, rajta egy mentőmellénnyel kiállította az Apostoli Palotában. Az olasz főpásztorok közül is többen megfogalmazták már támogatásukat, és szorosan együttműködik a mentőhajó az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatának Dikasztériumával.

Az első közös indulásnál jelen volt Pietro Maria Fragnelli, Trapani püspöke is, aki megáldotta a kísérőhajót, és egy különleges képet ajándékozott a legénységnek. A Mediterranea mindazonáltal egy világi szervezet, nem kötődik egyik felekezethez sem, de mindegyik vallást tiszteli.

Mattia Ferrari, a szervezet katolikus fedélzeti lelkésze úgy fogalmazott, a felebarát szeretete hozza össze a munkatársaikat, akik között ateisták, agnosztikusok, muszlimok és keresztények egyaránt vannak. Mattia Ferrari a szplankhnizomai görög szóra utalt az evangéliumokból, melyet gyakran úgy fordítanak: „bensejében megindult”, és amely szó szerint inkább valami olyasmit jelent: „zsigerileg szeret” – ezzel magyarázta, mi hozza össze a nagyon különböző hátterű önkénteseiket, akik az életveszélyben lévő menekülteknek akarnak segíteni.

Augusztus 24-én és 25-én 182 menekült mentésében vett részt a két hajó. Először szombat késő délután vettek észre egy instabil, fából készült hajót Tunisztól nem messze, nemzetközi vizeken – azonnal ellátták annak utasait mentőmellényekkel. Értesítették az olasz parti őrséget, aki a járműn utazó 67 embert biztonságba szállították. Éjszaka egy instabil, túlterhelt gumicsónakot találtak, erről a Mare Jonio fedélzetére került az ötven menekült, köztük 43 kiskorú és két nő. A harmadik mentésnél 26 szíriai, harminc bangladesi és hat pakisztáni személyt vettek fel, akik túláradó hálával köszönték meg a fedélzeten őket fogadó önkénteseknek, amit értük tettek:

Angyalok vagytok, akiket Isten küldött nekünk

– mondta nekik az egyik férfi. Líbiából indultak előző este, és többen a rossz bánásmód és kínzás nyomait viselték testükön. A megmenekülés eufóriája sajnos hamar a semmibe vész általában, amikor szembesülnek vele, hogy egy gyakran ellenséges környezetben kell megpróbálniuk új életet kezdeni.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztőség

Fotó: Vatican Media 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Ima az első közös indulás előttMattia Ferrari atyaFerenc pápa levelePietro Maria Fragnelli, Trapani püspöke és Ibrahim Lo interkulturális mediátorMare JonioA második mentésAz önténtesek és menekültek egy csoportja