Az olaszrizling a legnépszerűbb balatoni bor – A Veszprémi Érseki Pincészet felmérése

Kultúra – 2023. július 12., szerda | 17:26

Az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű a legkedveltebb balatoni bor a Veszprémi Érseki Pincészet júniusi felmérése alapján. Úgy tűnik, a balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a „boros programok”: az online kérdőívet kitöltők kétharmada nyaralás közben legalább egy borkóstolóra, pincelátogatásra, bortúrára vagy -fesztiválra elmegy.

Könnyed íz és frissesség – a legtöbb embernek ez a két jelző jut eszébe a balatoni borokról a Veszprémi Érseki Pincészet friss felmérése alapján. A kérdőívet – amelyben a balatoni borok, szőlőfajták és borvidékek ismertségéről, a borválasztás szempontjairól is voltak kérdések – több mint ezerkétszázan töltötték ki. 52 százalékuk egyértelműen a száraz borok hazájaként tekint a Balaton környékére, és körülbelül ugyanennyien említették a balatoni borok jellegzetességeként a vulkanikus ízvilágot.

A balatoni régió hat borvidéke – a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Somlói és a Zalai – közül a Badacsonyi a legnépszerűbb, a kutatás résztvevőinek 41 százaléka az ottani pincészetek borait kedveli a legjobban. 23 százalék voksolt a Balatonfüred–Csopaki borvidékről származókra, 15 százalék pedig a Balaton-felvidék boraira. A legkedveltebb balatoni fajtaborok „rangsorát” magasan az olaszrizling vezeti – a kitöltők majdnem 70 százaléka fogyasztja szívesen –, amelyet a szürkebarát, a kéknyelű és a sauvignon blanc követ. A válaszadók többsége nemcsak vásárol balatoni borokat, de ismeri is a régióban termesztett szőlőfajtákat: 92 százalékuk (helyesen) az olaszrizlinget tartja a legjellemzőbb balatoni szőlőfajtának, de a szintén nagy területen termesztett rajnai rizlinget és a sauvignon blanc-t is sokan jelölték meg.

Az online kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a vásárlók mi alapján választanak a balatoni borok közül. Az eredmények alapján a legfontosabb szempont a bor jellege – vagyis hogy fehér-, rozé- vagy vörösborról van-e szó. Minden második kitöltő a számára szimpatikus pincészetek borai közül választ a legszívesebben, 45 százaléknak a szárazsági fok (édes, félédes, félszáraz, száraz), 42 százaléknak pedig a borvidék is lényeges szempont vásárláskor.

Arra a kérdésre, hogy milyen alkalomhoz illenek leginkább a balatoni borok, a válaszadók többsége a baráti és családi összejöveteket, a közös grillezést említette. A legtöbben egyébként tisztán isszák a balatoni borokat, tízből csak négyen szoktak fröccsöt készíteni belőle. A külföldön egyre népszerűbb borkoktéloknak itthon még nincs nagy rajongótáboruk, a válaszadók alig egy százaléka fogyaszt ilyen italokat.

Úgy tűnik, a balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a „boros programok”: a válaszadók kétharmada nyaraláskor szívesen részt vesz borkóstolókon, pincelátogatáson, bortúrákon vagy -fesztiválokon, 33 százalékuk több ilyen programra is elmegy. A balatoni borfesztiválok közül a legtöbben a Balatonfüredi Borheteken, a Badacsonyi Borhéten, valamint a balatonfüredi Balatoni Hal- és Borünnepen jártak már. A Balaton környéki borászatok számára jó hír, hogy a kitöltők 94 százaléka nemcsak nyaraláskor, hanem az év többi időszakában is szívesen iszik balatoni borokat.

* * *

A Veszprémi Érseki Pincészet online kérdőívét több mint ezerkétszázan töltötték ki 2023 júniusában; fele-fele arányban nők és férfiak. 22 százalékuk Budapesten, 20 százalékuk Veszprém, 10 százalékuk Pest megyében él, a többi válaszadó lakhelye más megyében található. A résztvevők egyharmada a 46–55 éves, egynegyede a 36–45 éves korosztályhoz tartozik, 18 százaléka pedig 26–35 éves. A kitöltők közül majdnem mindenki fogyaszt bort, több mint 45 százalékuk hetente többször is, 20 százalék hetente egyszer, 35 százalékuk ennél ritkábban. 95 százalékuk kóstolt már balatoni bort, a Veszprémi Érseki Pincészetet 80 százalékuk ismeri.

Forrás: Veszprémi Érseki Pincészet

Fotó: Dancsecs Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria