Az Ormánságot ért jégverés után a Pécsi Egyházmegyei Karitász a hívek és civilek segítségét kéri

Hazai – 2023. augusztus 5., szombat | 13:02

Július 21-én a kora esti órákban jégeső pusztított az Ormánságban. A legnagyobb jégverés Marócsát érte, ahol a kis 72 fős lélekszámú településen 54 lakóépületből 52 tetejét verte el súlyosan a jég. Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója a kármentésben a hívek és civilek összefogását, segítségét kéri.

A két évvel ezelőtti események ismétlődtek meg, amikor hirtelen jégeső csapott le Endrőcre, Marócsára és Kákicsra, ahol az ököl nagyságú jégdarabok nyomán a lakóépületekben nagyon komoly károk keletkeztek: kitört ablakok, súlyosan megrongálódott tetőszerkezetek maradtak a jégverés után.

A pécsi egyházmegyei karitász munkatársai a vihar után már másnap reggel a helyszínre érkeztek, hogy a Katasztrófavédelem irányítása alatt segítsenek a mentésben résztvevőknek. Gyorssegélyként konzervélelmiszert, pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, tányérokat, poharakat, evőeszközöket, fertőtlenítőszereket, darázsirtót szállítottak a területre, továbbá frissítőpont működtetésével segítették a Katasztrófavédelem önkéntes és hivatásos állományát.

A szakemberek feladata a megsérült és életveszélyes tetőcserepek eltávolítása és a házak fóliával történő ideiglenes lefedése volt, ami a következő időszakban várható eső ellen nyújthat védelmet. A katasztrófa utáni napon már elindult az adományok felajánlása is a településekre, ezek főleg tetőcserepek, faanyagok, fóliák, melyek elosztásának koordinálásában szintén segítenek a karitász tagjai a helyi önkormányzatoknak.

Miután a kármentesítésben részt vevő szakemberek levonultak a területről, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász a hosszú távú segítségnyújtás lehetőségeiről egyeztetett a települések polgármestereivel.

Elsősorban azokra a családokra fókuszálnak, akik szociálisan nehéz helyzetben vannak, biztosítással nem rendelkeztek, önerőből vagy családi támogatás hiányában máshonnan sem kapnak segítséget, ezáltal a lakhatásuk komoly veszélybe kerülhet.

A helyszínen megkezdődött az érintett ingatlanok kárfelmérése. A legsürgetőbb feladat a megsérült tetőhéjazatok helyreállítása, majd hosszabb távon a belső, leázott falazat, esetleg aljzat kijavítása lesz.

A legnehezebb helyzetben Marócsa van. A kiöregedő baranyai zsákfalu környékén nagyon kevés a munkalehetőség, és önerőből nagyon keveset tudnak tenni az itt élők. Négy olyan idős, egyedülálló lakos van a településen, akiknek különösen nagy szüksége van a helyreállításra, és akiknek gyorsan kell segíteni, mert a tetőre ideiglenesen elhelyezett fólia nem sokáig bírja, és fontos, hogy ismét biztonságos fedél legyen a fejük felett.

A helyreállítás megkezdéséhez az első héten a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász 6000 darab használt cserepet, több száz folyóméternyi tetőlécet, épületfákat, bádogos termékeket szállított magánszemélyek és cégek jóvoltából a helyszínre.

A tervek szerint a következő napokban, amint a szakemberek a Karitász megbízásából a helyszínre érnek, elkezdődhet a helyreállítás folyamata, amihez a helyi lakosság, a közfoglalkoztatottakat delegáló önkormányzatok és a civil önkéntes segítő kezek összefogására is szükség van.

„Hosszú folyamat lesz, mire az érintett, szociálisan nehéz helyzetben lévő családok, idősek és egyedülállók ismét nyugodtan élhetnek szerény otthonukban. Bízunk abban, hogy az őszi esős idő előtt a megsérült otthonok ismét lakhatóvá válnak.

Szükség van az Önök segítségére! Tárgyi adományok, melyeket felajánlásból szívesen fogadunk: tetőcserép, tetőléc, szögek, továbbá ezek fuvarozásban történő segítség. Szükségünk van tetőfedő és kőműves szakemberek önkéntes (vagy kedvezményes) munka felajánlására és önkéntes segítők kétkezi vállalására is” – fogalmazott Besenczi Zsolt karitászigazgató a Pécsi Egyházmegye oldalán közzétett felhívásában.

„Caritas Christi urget nos” – Mert Krisztus szeretete sürget minket! (2Kor 5,14)

További felajánlásokat várnak a karitasz@pecs.egyhazmegye.hu e-mail-címen, vagy a +36 72/532-207, illetve a +36 30/827-3367 telefonszámokon.

Pénzbeli felajánlásokat is várnak a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász CIB Banknál vezetett 10701214-74144659-51100005 számlaszámára, a közlemény rovatba a „Jégkár” megjegyzést kérik feltüntetni.

Forrás és fotó: Besenczi Zsolt pécsi egyházmegyei karitászigazgató/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria