Az örömhír hullámhosszán – Húszéves a Magyar Katolikus Rádió

Hazai – 2024. május 2., csütörtök | 20:40

A Magyar Katolikus Rádió (MKR) idén ünnepli huszadik születésnapját, ennek alkalmából sajtótájékoztatót tartottak május 2-án az MKR aulájában, és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, az MKR vezérigazgatója megáldotta a jubileumra elültetett szőregi rózsatöveket a rádió székházának kertjében.

A Magyar Katolikus Rádió (MKR) közelgő huszadik születésnapja alkalmából sajtótájékoztatót tartottak az MKR székházában Spányi Antal püspök, az MKR vezérigazgatója, Radetzky András vezérigazgató-helyettes és Örmény Georgina Viktória, a Rózsaüzenet Egyesület elnöke részvételével. (A Rózsaüzenet Egyesület célja, hogy a lehető legtöbb magyarlakta településre eljuttassanak legalább egy rózsatövet a híres szőregi rózsából.)

A sajtótájékoztatót Radetzky András, az MKR vezérigazgató-helyettese nyitotta meg. Bemutatta a 20 éve örömhír mindenkinek mottóval készült reprezentatív jubileumi emlékkötetet, majd a jelenlévők megtekinthették a katolikus rádió elmúlt két évtizedét összegző kisfilmet, amelyet Veres Ádám, az MKR archívum- és tartalommenedzsere készített.

A filmben megszólaló szerkesztők személyes emlékeikről, hivatásukról és a rádiós közösségről beszéltek. A közös mézeskalács-sütések, a kolléga gyermekének keresztelője az MKR kápolnájában, a vidám pillanatok emlékei valódi munkatársi közösségről tanúskodnak.

A filmben megszólalt Erdő Péter bíboros, prímás, aki többek között felelevenítette az egykori interjúkat, majd a covidjárvány időszakát, amikor a rádió felkérésre az aktuális perikópáról szóló naplójegyzeteit hangfájlokban küldte el az MKR központjába; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Katolikus Rádió indulásának időszakáról beszélt, valamint arról, hogy az MKR nem csupán szűk értelemben vett vallási tartalmat szolgáltat, hanem kulturális, közéleti témákat is, segítve a keresztény családokat eligazodni a mindennapokban, egyúttal megszólítva az istenkereső embereket is.

Spányi Antal, a katolikus rádió vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy húsz esztendővel ezelőtt jelen lehetett abban a stúdióban, ahol elsőként hangzott fel az MKR szignálja. Mint mondta, a rádiós munka komoly feladat, öröm, az alkotás és az Istennel való kapcsolat lehetősége.

Megemlítette, hogy az „örömhír rádiójának” lelke, belső várkastélya a székházban kialakított kápolna, ahol rendszeresen tartanak szentmiséket is. A kisfilmben a rádiós feladatokról, a hivatásról beszélt mások mellett Balázs Zsanett, az MKR megváltozott munkaképességű (vak) dolgozója és Urbán Péter, az első adás hangtechnikusa is, Sztankó Attila dunaharaszti plébános (műsorkészítő) pedig a rádió misszióját és a magas színvonalú munkát méltatta.

A sajtótájékoztatón a továbbiakban Spányi Antal püspök emlékeztetett az MKR kezdeti időszakára, amikor még a középhullámon zajlott a sugárzás, majd a közösségi rádiózás elterjedéséről (ultrarövidhullám), a vételkörzetek megszerzésének folyamatáról. Felidézte, az MKR életének első időszakában az „anyai” feladatokat Juhász Judit látta el, 2011 óta pedig Radetzky András került „apai” szerepbe: a vételkörzetek számának növelése lett a feladata, s mára a Magyar Katolikus Rádió az ország jelentős részét lefedi. A fennmaradó területeken a Szent István Rádió sugároz. A két médium együttműködik, közös ügyet szolgál.

Az MKR küldetéséről szólva Spányi Antal hangsúlyozta: „A templomba nem járó emberek számára is közvetítjük az örömhírt, a katolikus kultúrát. Megerősítjük a hívő családokat, egyúttal preevangelizációt végzünk a társadalom egésze számára.” Hozzátette: „Nagykorú lett a Katolikus Rádió, hordozva Szent II. János Pál és Ferenc pápa áldását is, amelyet a küldetésére kapott, s amelyet az egész nemzet számára végez.

A 20. születésnapot május 20-án Bodajkon a Segítő Szűz Mária-kegytemplomban ünnepeljük, hálát adva a Szűzanyának, s az ő szeretetébe ajánlva a jövőnket.”

Radetzky András az MKR jövőjéről, a tervekről szólva kifejtette: „Mozgalmas, küzdelmes, nagyszerű éveknek nézünk elébe, a digitalizációs átmenet terén már eddig is jelentős lépéseket tettünk, például több mint két tucat podcastcsatornánk van. Az Alföldön újabb vételi állomásokat tervezünk.”

A május 2-i esemény keretében Spányi Antal püspök az MKR székházának kertjében megáldotta azt a két szőregi rózsatövet, amelyet a Katolikus Rádió a Rózsaüzenet Egyesülettől kapott a huszadik születésnapjára.

A növények között elhelyezett faragott emléktáblát egy székesfehérvári alkotó adományozta. Örmény Georgina Viktória, a Rózsaüzenet Egyesület elnöke a rendezvényen elmondta, Zsombóról indult el a kezdeményezés, melynek célja, hogy a lehető legtöbb magyarlakta településre jusson legalább egy tő a híres szőregi rózsából. A nevezett rózsatő 2020-ban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, mert egyedülállóan kiváló minősége Európa-szerte ismert.

A Rózsaüzenet mozgalom 2023-ban, Szent Erzsébet napján jött létre, ekkor küldték szét a legelső töveket. AZ MKR munkatársai egy rádiós riportúton találkoztak az egyesület tagjaival, innen ered az együttműködés. A Katolikus Rádió székházának kertjében az Örömhír rózsái között elhelyezett emléktábla feliratát Kékesi Enikő rádiós szerkesztő olvasta fel a jelenlévőknek.

Pünkösd hajnalán, örömöt hirdetni jöttem a világra. Földi antennám az égig ér, hogy Isten üzenetét közvetítsem feléd. Ne félj! Csak nyisd ki szíved és engedd, hogy megérintsem lelked és elvezesselek a tiszta forráshoz. Veled vagyok a nap minden percében. Várok rád a reggeli szentmisén és imáimban hordozlak az esti rózsafűzérben. Vígaszt nyújtok a szomorúságodban és erőt adok a terhek elviseléséhez. Szívedbe ültetem a reményt, hogy meglásd az újrakezdés lehetőségét és felfedezd szerethetőséged. Éld az életed Isten közelségében, találj örömöt a teremtett világ szépségében és halld meg az üzenetet, amely csak neked szól. Hisz örömre születtél.

Isten éltesse a Magyar Katolikus Rádiót!

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria