Az összeházasított borok is egymást erősítik – A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza a cuvée-kről

Kultúra – 2023. február 16., csütörtök | 12:37

A Veszprémi Érseki Pincészetnél már készülnek az új alapborok és a fajtaborok is. Február a borkészítési eljárásban a házasítás időszaka, melynek céljáról és alkalmazásáról Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza mesél.

A borok címkéit fürkészve gyakran találkozhatunk a cuvée kifejezéssel, ami arra utal, hogy az adott palackban rejlő ital házasítással készült. Az eljárás nem jelent mást, mint különböző szőlőfajták – esetleg dűlők – borainak szakszerű összepárosítását annak érdekében, hogy egy izgalmasabb, harmonikusabb és összetettebb bor legyen az eredmény. A Veszprémi Érseki Pincészet alapborai és több fajtabora is házasítással készül, ez a folyamat nemrégiben el is kezdődött. Cél, hogy az eljárás eredményeként még inkább be tudják mutatni a pincészet két termőterületének – Mindszentkállának és Felsőörsnek – az összességét, hogy igazán finom, jó minőségű balatoni borok készülhessenek – mondja Benesch Antal főborász.

A házasítás ismert és gyakran alkalmazott borkészítési eljárás. Tükrözi egyrészt az adott pincészet termőterületeinek jellemvonásait, de befolyásolja a házasítás jellegét az is, hogy mi a borászi cél. A folyamat lényege röviden: különböző tételek, különböző dűlők összepárosítása úgy, hogy a legjobban bemutassák a fajták és a különböző területek adottságait. „Arra törekszünk, hogy az összeházasított borok egymást erősítsék, különleges harmóniát kialakítva” – összegzi az eljárást Benesch Antal főborász.

A házasításnak mint borkészítési eljárásnak szigorú szabályai vannak, nagy körültekintést és tudást igénylő folyamat. Ismerni kell hozzá az összeházasítandó fajták és borok tulajdonságait, és a házasítás arányát is meg kell határozni. Amikor feltüntetik a címkén, hogy egy adott cuvée milyen összetevőkből áll, általában a borban a legnagyobb arányban lévő szőlőfajta neve szerepel elsőként, majd ezt követi a többi összetevő felsorolása, a házasításban lévő arányuk alapján csökkenő sorrendben.

Februárban kezdődött a pincészetnél az alapborok és az önálló fajtaborok esetében is a házasítás. A tavalyi év extrém forróságának hatása teljes mértékben megjelenik a borainkban. Szüret végén még reméltem, most már biztosan kijelenthetem, hogy lesznek különlegességek a boraink között. Fehér birtokborunk esetében – a 2021-es évjárathoz hasonlóan – a rajnai rizling és az olaszrizling lesz hangsúlyos, és „fűszerként” megjelenik majd benne egy kis sauvignon blanc. Törekszünk arra, hogy – az előző évekhez hasonlóan – megtaláljuk az igazi balatoni bor receptjét – magyarázta Benesch Antal. A főborász elmondta azt is, hogy az érseki pincészet sauvignon blanc és rajnai rizling fajtaborai idén is két dűlő és különböző klónok házasításából fognak állni. 2022 őszén sikerült mindszentkállai birtokukról biológiai érésű (teljesen beérett) rajnai rizlinget szüretelni, így biztosan ki tudnak hozni egy prémiumkategóriás, kis tételszámú rajnai rizlinget, amit minimum fél évre eltesznek palackos érlelésre – tette hozzá a főborász.

Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a veszprémi érsekség (illetve jogelődjem, a veszprémi püspökség). A Veszprémi Érseki Pincészet a mai napig két, saját tulajdonú birtokon – a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli-medencében fekvő Mindszentkállán – folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek között. A borkészítés a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám a hagyományokat is követve történik. A főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immár két éve vezeti főborászként Benesch Antal.

Forrás és fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria