Az új templomok Krisztusról tanúskodnak a kínai metropoliszokban

Kitekintő – 2024. január 14., vasárnap | 19:00

Két római katolikus templomot is felszenteltek Kínában az elmúlt hetekben. A Pekingben 2023. december 30-án Szent János nevére felszentelt templom jól tükrözi azt az aggodalmat, amellyel a kínai katolikus közösségek azon dolgoznak, hogy tanúságot tegyenek Jézusról még a nemrégiben kialakult új városrészek szívében is. A másik templomot január 1-jén szentelték fel a hsziani főegyházmegyében.

Az új Szent János-templom Peking legnagyobb gazdasági-technológiai fejlesztési területén, a BEDA vagy Beijing E-Town (Beijing Yizhuang) néven ismert területen található, a kínai főváros ötödik déli körgyűrűjén. A templomot Joseph Li Shan püspök, pekingi érsek szentelte fel húsz pap, számos szerzetesnővér és több mint háromszáz világi hívő jelenlétében. A püspök kihangsúlyozta, hogy a templom Peking új fejlesztési övezetének szívében található, egy 225 négyzetkilométeres területen, amelyet 290 ezer lakosnak szánnak, elsősorban a digitális világban jártas fiataloknak, vállalkozóknak, szakembereknek és értelmiségieknek. Li Shan püspök mindenkit arra buzdított, hogy kövessék az új templom védőszentjét, és váljanak „Jézus szeretett apostolaivá”, adják át mindenkinek magának Krisztusnak a tanúságát, és szolgálják az egész közösséget az evangélium szavaival és tetteivel.

Szűz Mária, Isten anyja ünnepén, amelyen a Katolikus Egyház a béke világnapját is ünnepli, Anthony Tang Ming-jan, a hsziani főegyházmegye (Senhszi tartomány, mintegy 900 kilométerre délnyugatra Pekingtől) érseke új templomot szentelt fel Kuansanban (egy régi, nagy múltú templom helyén), az egyházmegye legszegényebb területén. A templomszentelésen a környező plébániákról és közösségekből harminchárom pap, húsz apáca és számos világi hívő vett rész. Néhányan közülük énekkel és hangszerekkel kísérték a szertartást. Az új templom plébánosa köszönetet mondott mindazoknak, akik anyagilag is hozzájárultak az Úr házának újjáépítéséhez.

A 2024-es év kezdetével a Hopej tartománybeli Tangsan város (Pekingtől mintegy 150 kilométerre keletre) közössége egy különleges, az evangelizációnak szentelt lelkipásztori évet nyitott meg. Nyolc esperesség papjai együtt vázolták fel a missziós lelkipásztori tervet, amelyet az új, evangelizációs év nyitó szentmiséjén mutattak be, és amely minden megkereszteltet arra hívott, hogy „együtt hirdessék Krisztus evangéliumát”. A közösség laikus tagjai vállalták, hogy mindennapi cselekedeteikkel együttműködjenek abban a munkában, amelyet „a Szentháromság az evangelizáció évében akar majd végezni”. A papok is vállalták azt a kötelezettséget, hogy igehirdetéssel és papi munkával mindenkinek megmutatják a misszió horizontját.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: Fides.org

Fotó: Fides.org; Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Szent János-templom, PekingSzent Ferenc-templom, Hszian