Az újjáépített Notre-Dame-ba kerül az olimpiai harang

Kitekintő – 2024. augusztus 22., csütörtök | 16:48

A július 26. és augusztus 11. között Párizsban megrendezett olimpiai játékok, majd paralimpiai játékok során az olimpiai bajnokok mind megkongatják azt a bronzharangot, amelyet a saint-denis-i Stade de France stadionjának célvonalához közel helyeztek el. Decembertől ugyanez a harang szólal majd meg a felújított Notre-Dame székesegyházban, a szentmise legszentebb részében, az átváltoztatáskor.

„Néhány hónappal ezelőtt megkeresett minket a párizsi szervezőbizottság, hogy érdekelne-e minket ez a harang a Notre-Dame számára, és mi elfogadtuk az ajánlatot” – nyilatkozta az OSV Newsnak (katolikus témákról és a katolikusokat érintő kérdésekről tudósító nemzetközi hírügynökség – a szerk.) a székesegyház rektora, Olivier Ribadeau-Dumas érsek.

A valamivel több mint fél tonna (1103 font) súlyú bronzharangot az olimpiai játékokra készítette a Cornille Havard-öntöde, mely egy normandiai kis településen működik, és Franciaország legnagyobb templomainak és katedrálisainak önt harangokat.

2013-ban, a Notre-Dame alapkőletételének 850. évfordulója alkalmából kilenc új harangot készítettek a párizsi székesegyház számára. Az északi toronyba felszerelt harangok a szentmisékre hívnak. A 2019. április 15-i tűzvész után ugyanez az öntöde állított helyre a kilenc harangból nyolcat.

A katedrális legnagyobb, a déli toronyban található, „le bourdon Emmanuel” néven ismert harangja XIV. Lajos király idején, a 17. század végén készült; jelentős történelmi események alkalmából szólaltatják meg, mint ahogyan a két világháború végén is történt. Ezt a harangot nem érintette az öt évvel ezelőtti tűzvész. Azóta különleges alkalmakkor manuálisan működtették, mivel az elektromos rendszert is felújították. „Többször is megszólalt a tűz óta: húsvétkor, karácsonykor és különleges alkalmakkor, így például XVI. Benedek pápa halálakor” – mondta el Ribadeau-Dumas érsek.

Az olimpiai játékok harangja nem a székesegyház két tornyában lévő harangok mellé kerül, hanem két másik haranghoz, amelyeket ugyanaz a normandiai öntöde készített. A székesegyház belsejében, a galérián, nem messze az orgonától helyezik el – ismertette a főpásztor. –

Ez a három harang egyszerre fog majd megszólalni a szentmiséken, az átváltoztatáskor; a kereszthajók metszéspontjánál elhelyezett harangok helyett, amelyek ugyanezt a célt szolgálták a tűzeset előtt.


Az olimpia alkalmából augusztus 4-én a Notre-Dame előtt tartott vallásközi találkozó

Az érsek megerősítette, hogy a katedrális harangjai nem szóltak az olimpiai játékok nyitóünnepsége alatt. Nem kívánta felelidézni a vitatott ünnepség az Utolsó vacsorát kigúnyoló mozzanatait. Az olimpia a testvériség és az egység időszaka volt – mondta. – A testvériség nagyon értékes. Az olimpiai játékok az életet ünnepelték, és a kapcsolatokat. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke augusztus 4-én a Notre-Dame előtti téren a sport és a vallás kapcsolatáról beszélt. Ez az, amire emlékeznünk kell. Fontos a Párizsban ez idő alatt átélt események során létrejött egység, és azt kell kiemelnünk, ami összekovácsolja az embereket. Ugyanerre törekszünk majd a paralimpiai játékok megrendezése során, amelyek a sebezhetőség közepette mutatják meg az élet erejét.

A paralimpiai játékokat augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg Párizsban.


Marileidy Paulino (Dominikai Köztársaság) megkongatja az olimpiai harangot 2024. augusztus 10-én, aranyérmének megszerzése és új olimpiai rekordja után (női 400 méteres síkfutás). 

A Notre-Dame nemcsak egy kulturális örökség, hanem mindenekelőtt a lelkiélet, az imádság háza. Természetesen nem hagyjuk figyelmen kívül a kulturális dimenziót, „de már várjuk azt a napot, amikor a katolikus hívek beléphetnek oda, és újra elkezdődhet ott az imádság. Ez a legfontosabb” – hangsúlyozta Olivier Ribadeau-Dumas érsek, utalva a székesegyház december 8-i megnyitására.

Forrás: America Magazine 

Fotó: Vatican News; ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Az olimpia alkalmából augusztus 4-én a párizsi Notre-Dame előtt tartott vallásközi találkozóAz olimpia alkalmából augusztus 4-én a párizsi Notre-Dame előtt tartott vallásközi találkozóA Notre-Dame építés alatt a 2024-es párizsi olimpiai játékok alattNyitóünnepség a SzajnánAz olimpia alkalmából augusztus 4-én a párizsi Notre-Dame előtt tartott vallásközi találkozóLe Stade de France