Az ukrajnai háború ügyében egyeztetett Ferenc pápa megbízottja és a kínai kormány képviselője

Kitekintő – 2024. augusztus 20., kedd | 12:01

„Szívélyes beszélgetésre” került sor augusztus 14-én, szerdán Li Hui, az eurázsiai ügyek pekingi delegáltja és Matteo Zuppi bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke között, akit a pápa küldötteként 2023-ban Kijevbe, Moszkvába, Washingtonba és Pekingbe is ellátogatott, hogy hozzájáruljon a konfliktus békés megoldásához.

A hírt a Szentszék sajtóközleményben jelentette be, amelyben utalt is rá, hogy a felek tavaly szeptemberben már találkoztak Pekingben. „A telefonhívás során nagy aggodalmukat fejezték ki a kialakult helyzet miatt és szükségesnek nevezték a felek közötti párbeszéd ösztönzését, megfelelő nemzetközi garanciákkal az igazságos és tartós béke érdekében.”

Matteo Zuppi bíborost tavaly bízta meg diplomáciai küldetéssel Ferenc pápa, azzal a célkitűzéssel, hogy járuljon hozzá „az ukrajnai konfliktus feszültségének enyhítéséhez, abban a reményben, amelyet a Szentatya soha nem adott fel, hogy ez elindíthatja a békéhez vezető utakat”. 2023. június és július folyamán az olasz püspöki konferencia elnöke Kijevben, Moszkvában és Washingtonban járt, mindenütt találkozott politikai és egyházi képviselőkkel. Tavaly szeptemberben Zuppi bíboros ezután Pekingbe utazott, ahol Li Huival és a Kínai Népköztársaság Külügyminisztériumának képviselőivel beszélt az ukrajnai háborúról, valamint arról, hogy egyesíteni kell az erőfeszítéseket a párbeszéd elősegítése érdekében és azért, hogy megtaláljuk a békéhez vezető utakat.

Az Avvenire olasz katolikus napilap augusztus 15-én, Mária mennybevétele ünnepén írott vezércikkét Zuppi bíboros mejegyzi, aki írásában a világ mai sebeire összpontosított. A szenvedésre, amelyet Szűz Mária ismer: „Az Anya ismeri a fájdalmat, és fájdalma segít megérteni nekünk azt, aki szenved. A Nagyboldogasszony ma, mint mindig, »mater dolorosa«-ként (szenvedő anya) áll előttünk a »hét tőrrel«, amelyek átszúrják a szívét, különösen Európában, Oroszországban és Ukrajnában, a Szentföldön, a Közel-Keleten, Afrikában és a világon mindenütt, ahol bűnös háborúk lobbannak fel, és ártatlan áldozatok esnek el. Mennyi Mária kép van az országainkban!” – írta Zuppi bíboros.

„Egy anya számára nincs besorolása a fájdalomnak, és ahogy a Hamasz kezében lévő egyik izraeli túsz édesanyja elmondta nekünk, nem akarja, hogy fájdalma még több fájdalmat okozzon. Újra hallom a nagy pátriárka, Athenagoras súlyos szavait: »Nővéregyházak, testvérnépek«. Ezt a távlatot nehezen látjuk meg a konfliktusokban és ellenségeskedésekben, amelyek növekednek ahelyett, hogy csökkennének. Igaz az is, hogy az egyházak megosztottsága csökkenti a népek közötti testvériséget.” „Megünnepelhetjük-e Nagyboldogasszony ünnepét anélkül, hogy szégyenkezzünk széttöredezett kereszténységünk miatt?” – teszi fel a kérdést a bíboros vezércikkében. „Eléggé elszomorít bennünket az ellentmondás, amiben élünk? Készek vagyunk-e kockára tenni tehetségünket az imában és a szolidaritásban, hogy újra megnyíljon a jövő testvéreink számára, akiknek semmije sem maradt?” – zárul az olasz püspöki konferencia elnökének augusztus 15-i vezércikke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria