Az ukrán elnök köszönetet mondott a Szentszék közreműködéséért a foglyok szabadulásában

Kitekintő – 2024. június 30., vasárnap | 13:00

Tíz ukrán foglyot engedtek szabadon június 29-én az orosz erők. Köztük van két redemptorista pap, Ivan Levickij és Bogdan Geleta. Az ukrán görögkatolikus egyház feje, Szvjatoszlav Sevcsuk érsek háláját fejezte ki a pápának és a vatikáni diplomáciának „felbecsülhetetlen hozzájárulásukért”.

A két pap is a tíz ember között van, akiket Oroszország az Ukrajnával történő fogolycsere során szabadon engedett. Ivan Levickijt és Bogdan Geletát 2022. november 16-án tartóztatták le, és hosszú ideig nem hallottak felőlük.

A foglyok szabadulását az X-en közzétett bejegyzésében jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök: „Hálás vagyok mindenkinek, aki segített. Köszönöm a foglyok kiszabadításán dolgozó csapatunknak. Szeretném elismerni a Szentszék erőfeszítéseit is annak érdekében, hogy hazajuttassák ezeket az embereket”.

Hasonlóan vélekedett az ukrán görögkatolikus egyház feje, Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsek is, aki köszönetet mondott Ferenc pápának, Pietro Parolin bíborosnak és az egész vatikáni diplomáciai testületnek. Külön köszönetet mondott Matteo Zuppi bíborosnak, aki többször felszólalt a két szerzetes szabadon bocsátása érdekében, valamint Visvaldas Kulbokas érseknek, az ukrajnai apostoli nunciusnak. Mindegyikük – olvasható az ukrán görögkatolikus egyház közleményében – személyes hozzájárulása felbecsülhetetlen értékű volt ahhoz, hogy a szabadon bocsátás megtörténhessen.

A közlemény emlékeztetett arra is, hogy Ivan Levickij és Bogdan Geleta úgy döntöttek, hogy közösségükkel maradnak az ideiglenesen megszállt területeken, és végzik szolgálatukat mind a görögkatolikus, mind a római katolikus közösségek számára. Fegyverek birtoklásának vádjával tartóztatták le őket. A közelmúltban az ukrán görögkatolikus egyház vezetője megerősítést kapott arról, hogy a két redemptorista szerzetes még életben van.

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria