Az ukrán parlament betiltotta a moszkvai patriarchátushoz kötődő helyi ortodox egyházat

Kitekintő – 2024. augusztus 23., péntek | 12:05

Az ukrán parlament jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely előírja a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház betiltását. Oroszország az eset kapcsán „a vallásszabadság megsértéséről” beszél – adta hírül augusztus 20-án, kedden a Vatican News olasz nyelvű rádióadása.

Ukrán parlamenti források szerint 265 képviselő szavazott a törvényjavaslat mellett, ami 39 szavazattal több, mint a szükséges minimum. Az egyelőre még ki nem hirdetett új törvény – egyes képviselők magyarázata szerint – kilenc hónapot ad az érintett egyházi közösségeknek arra, hogy „megszakítsák kapcsolataikat az orosz ortodox egyházzal”, amely több alkalommal is támogatását fejezte ki az ukrajnai orosz invázió mellett.

Az ukrán parlament döntésére Oroszország azonnal válaszolt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szóvivője, Marija Zaharova szerint a kijevi parlament döntése „szétrombolja az igazi törvényes ortodoxiát”, és azt egy „pótlékkal”, egy „hamis egyházzal” helyettesíti. A moszkvai patriarchátus számára mindez az ukrajnai ortodox egyház elleni kijevi „üldözés” kiterjesztése, valamint a „nemzetközileg elismert emberi jogok egyértelmű megsértése a vallásszabadság terén”.

Pár napja, augusztus 16-án az Ukrán Egyházak és Vallási Szervezetek Tanácsa (UCCRO) számolt be a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott találkozójának eredményéről. Közleményben adták hírül, hogy kategorikusan elítélik „az orosz ortodox egyház tevékenységét”, amelyet ők úgy értelmeznek, mint „ami bűnrészes az orosz megszállók emberiesség elleni véres bűncselekményeiben”. A nyilatkozat megerősítette az emberi szabadságjogok és a vallásszabadság tiszteletben tartását, valamint annak lehetőségét, hogy a hívő emberek „a háborúval kapcsolatos bizonyos kihívások ellenére” „méltósággal fejezzék ki érzéseiket és vallási meggyőződésüket”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Kijev látképe, előtérben egy ukrán ortodox templom tornyával (Fotó: AFP)