Az Úr elé visszük szerelmünket – Bálint-napi szentmise Budapesten

Hazai – 2023. február 15., szerda | 20:08

„Boldogságunk hirdesse, hogy köztünk az Isten országa” – az Országúti Ferences Plébánián Szent Bálint napján ünneplik a szerelmesek miséjét. Házas- és jegyespárok, együttjárók adnak hálát Istennek egymásért, kérik Isten áldását kapcsolatukra. Február 14-én az istenszeretet ki nem apadó forrásából merítve erősítették meg kapcsolatukat.

A Családok Jézusban Közösség kezdeményezte szentmisén Lendvai Zalán OFM, a ferences templom plébánosa köszöntötte a padokat megtöltő sokaságot. Köszöntőjében Szent Bálint püspökre tekintett, aki a hagyomány szerint a szerelmesek védőszentje.

„Szeretnénk a világi szokások mellett hagyománnyá tenni a szerelmesek védőszentjének miséjét. Együtt ünnepelünk, az Úr elé visszük szeretetünket, szerelmünket, hogy meríteni tudjunk a szeretet soha ki nem apadó forrásából.”

Gorove László állandó diakónus, a Családok Jézusban Közösség vezetője az elhangzott evangéliumi szakaszhoz kapcsolta tanítását.

A Lukács-evangélium arról beszél, amikor Jézus küldetést adott a hetvenkét tanítványnak, kettesével küldte őket a világba, hogy hirdessék az örömhírt, hogy elmondják, köztünk van az Isten országa. Ezzel arra mutat rá, hogy

az evangélium hirdetésének elengedhetetlen feltétele a közösség, melynek legszentebb formája a házasság, melyben a felek szerelemből indíttatva egy életre összekötik az életüket. A házasfelek Isten küldöttjévé válnak

– mutatott rá a szónok.

Gorove László, aki külföldi párokat is szokott esketni, elmondta, számos ország házasságkötési szertartásában szerepel a kérdés: „Elfogadjátok-e, hogy házasságotok által az Egyház evangelizáló sejtjévé váljatok, és készek vagytok-e hirdetni az evangéliumot?”

Szentségi kapcsolat köt össze két embert, és tesz házas személlyé, akik létükkel, jelenlétükkel hirdetni tudják, hogy itt van Isten országa, mely boldogság, öröm és szeretet.

„Így küld minket is, de ahhoz, hogy jelenlétünk valóban megjelenítse Isten országát, le kell rázni magunkról a világ kísértéseit.” Kísértést, akadályt, amit a mindennapi élet szükségszerűen támaszt. Ez az egymástól elrabolt idő – legyen oka a munka, mely azzal kísért, hogy valamit csak te tudsz megcsinálni –, az embert beszippantó digitális világ.

„Időt kell adnunk egymásnak, kettesben eltöltött órákra van szükségünk, hogy éltessük a minket összekötő szeretetet, szerelmet” – fogalmazott a Családok Jézusban Közösség vezetője. – Ha egymás szemébe nézünk, egymásra mosolygunk, mert szeretlek és boldoggá akarlak tenni, „akkor lesz mosolyunknak ereje,

akkor tudja hirdetni boldogságunk, hogy köztünk az Isten országa”.

A szentmise végén a szerelmespárok megáldották egymást:

Hálát adok érted Urunknak, Istenünknek. Köszönöm, hogy megismerhettelek, hogy szeretsz. A mindenható Atya arcának fénye ragyogja be életedet! Vezessen téged igaz útján Jézus Krisztus, aki az út, az igazság és az élet. A Szentlélek Isten vezesse lépéseidet a szeretet és a hűség útján! Áldjon meg téged a Szentháromság Egy Isten, aki Atya, Fiú és Szentlélek. Ámen.”

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria