Az Urunk színeváltozása templom búcsúját ünnepelték Győr-Újvárosban

Kishírek – 2024. augusztus 11., vasárnap | 11:52

Augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén a győr-újvárosi templomban búcsúi szentmisét mutatott be Ézsöl Krisztián újmisés tatai káplán. Koncelebrált Lukácsi Zoltán kanonok, az újvárosi templom plébánosa, valamint Péceli Bence Imre OCD a győri kármelita templomból. Az ünnepi eseményről Bogdán Réka Katalin írt beszámolót, melyet szerkesztett formában közlünk.

Köszöntőjében Lukácsi Zoltán plébános örömét fejezte ki, hogy 35 év után ismét van újmisés Kapuvárról, szülővárosából.

Kérte a híveket, hogy imádkozzanak papi és szerzetesi hivatásokért, hiszen az Egyház igazi kincsei az újmisések, és ők egyben a jövő zálogai. Az aratnivaló sok, a munkás kevés, de van, és nagyon szükséges, hogy legyenek.

Az újmisés Ézsöl Krisztián prédikációjában a Tábor hegyi jelenet utolsó mondatát emelte ki: a tanítványok nem értették, hogy mit jelent az, hogy Jézus feltámad a halálból. Az érzéseink, gondolkodásunk azóta sem változott, csak azt tudjuk értelmezni és befogadni, amit egy előző tapasztalathoz tudunk kötni.

Vannak események, amelyek utólag kapnak értelmet

– hangsúlyozta Krisztián atya.

Személyes élményként elmondta, hogy ő a papszentelésből értette meg az elmúlt nyolc évét. A kiválasztott apostolok sem értik a Tábor hegyi jelenést, csak nagypéntek tragédiájában és húsvét fényében nyer értelmet mindaz, ami velük történt – tette hozzá az újmisés pap.

Hihetetlen, ahogy Jézus ott áll, ahogy még sosem látták, és két prófétával beszélget, akik évszázadok óta halottak – fogalmazott Ézsöl Krisztián. – Az Atya szózata hallatszik, és megindul a szívük: „Uram, jó nekünk itt lenni!” (vö. Mt 9,2–10).

Van, hogy megcsalnak az érzékeink, de egyszerre a hallás, látás és a szív érzése nem lehet illúzió. Mi is hihetjük, higgyük, akár rossz, akár jó történik velünk.

Lehet, hogy később, de értelmet nyer minden.

A szentmise záróáldását követően, amely egyben újmisés áldás volt, a hagyományokhoz híven a papság, az asszisztencia levonult a Segítő Szűzanya-kegyoltárhoz, hogy hálát adjanak a búcsúünnep minden kegyelméért, és Mária oltalmába ajánlják az Újvárosban lakó istenkereső lelkeket, az egyházközséget és minden jó szándékú embert.

Szöveg: Bogdán Réka Katalin

Fotó: Győr-Újvárosi plébánia Facebook-oldala/Vaday Tamás

Forrás: Győr-Újvárosi Urunk Színeváltozása Plébánia; Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria