Az utolsó betű is felkerült a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház falára

Kultúra – 2023. december 6., szerda | 9:56

A Szent Miklós-székesegyház festése december 4-én hivatalosan is befejeződött. A nagy főpapot ábrázoló, a szentélyben található falfestményre maga Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök írta fel az utolsó ICXC, azaz Jézus Krisztus-feliratot.

A bizánci ikonokat, falfestményeket az teszi igazán teljessé, amikor a megjelenített bibliai történet vagy szent neve felkerül a képre. Ez az utolsó lépés, amikor „megírják” a liturgikus vagy vallásos élethez használt szentképeket, mintegy hitelesítve azokat, hogy valóban az Egyház életéhez, szent hagyományához kapcsolódó tanítás, személy szerepel rajtuk.

A nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban Szocska A. Ábel megyéspüspök hitelesítette a templombelső falfestményeit.

A befejező munkát a szerzetesi hagyományok szerint közös imádkozással kezdték. Majd fődiakónusának zsoltárolvasása közben a püspök felkapaszkodott a szentélyben elhelyezett állványzatra, ahol a legutolsó betűket írta fel a nagy főpapot ábrázoló képre: ICXC, azaz Jézus Krisztus.

A munka végeztével hálaadó imádság hangzott el. Végül a főpásztor köszönetét és örömét fejezte ki a jelen lévő művészeknek és vezetőjüknek, Seres Tamás festő-restaurátornak.

A falakra néhány nap múlva a festéken kívül szent olaj is kerül. A szentelés során kereszt alakban jelölik meg vele a falakat a négy égtáj felé. Ezzel válik a rájuk festett műalkotás liturgikus jelentőségűvé.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria