Bábel Balázs az olimpia megnyitójáról: Mi nem vagyunk bosszúállók, ezért lehet bennünket gúnyolni

Nézőpont – 2024. július 30., kedd | 18:53

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a nagyszülők és idősek világnapján, július 28-án tartott ünnepi szentmisét Izsákon. Homíliája közben az Oltáriszentséggel kapcsolatban szóba hozta a párizsi olimpiai két nappal korábbi megnyitójának azon részét, amelyben Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című képének újraalkotását fedezték fel sokan.

„Talán többen hallották vagy látták ezt a szomorú pamfletet, most az olimpián Az utolsó vacsorának, a Leonardo-féle képnek egy pamfletjét készítették el. Szörnyű meggyalázása az Eucharisztiának. Most, hogy nagy a fölzúdulás, már azt mondják, jaj, mi nem is arra gondoltunk, egy pogány lakomát akartunk megtestesíteni. De hát kísértetiesen emlékeztet Leonardo Utolsó vacsorájára. Miért kell belevinni az Eucharisztia gyalázását egy sporteseménybe, mikor a pápa maga is üdvözölte a sporteseményt, hogy legyen a békének, az összetartozásnak a jele?! Ki kell gúnyolni? Szörnyű ez, nagy fájdalom nekünk.

Ez nemcsak gonoszság részükről, hanem gyávaság is, ugyanezt a muszlimokkal meg nem mernék tenni, hogy az ő szent dolgaikat kigúnyolják, mert számíthatnának arra, mint a Charlie Hebdónál, hogy mindet legyilkolják, aki azt teszi. De mivel tudják, hogy mi nem vagyunk bosszúállók, ezért lehet bennünket gúnyolni. Igen, ezt is tudomásul vesszük, de éppen ez is a jele annak, hogy az Úr velünk léte és az Eucharisztia szentsége valóban isteni szentség.”

Bábel Balázs szentbeszédének részlete ITT tekinthető meg.

A Francia Püspöki Konferencia az olimpiai nyitóünnepség másnapján, július 27-én az ünnepség szépségben és örömben gazdag jeleneteit méltatva „mélységesen elítélte” az esemény azon részeit, amelyeket „a kereszténység kicsúfolásának és kigúnyolásának jeleneteiként írtak le.

Ezek közül kiemelkedett szerintük Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festményének ábrázolása, amelyet egy tucatnyi, női ruhába öltözött férfi (transzvesztita, drag queen) mutatott be. „A jelenet kapcsán számos, más vallási felekezet vezetője fejezte ki szolidaritását a Francia Katolikus Egyházzal” – olvasható a sajtóközleményben.

A párizsi olimpiai játékok szervezői július 28-án, vasárnap bocsánatot kértek a katolikusoktól és más keresztényektől, akiket feldühített az említett tabló.

„Egyértelmű, hogy soha nem volt szándékunk tiszteletlenséget tanúsítani egyetlen vallási csoporttal szemben sem. (A megnyitó ünnepség) a közösségi toleranciát próbálta ünnepelni – mondta Anne Descamps, a Párizs 2024 szóvivője egy sajtótájékoztatón. – Úgy gondoljuk, hogy ez az ambíció megvalósult. Ha bárkit is megsértettünk, nagyon sajnáljuk.”

Forrás: Indavideó

Fotó (archív): Merényi Zita

Magyar Kurír

(asz)

Kapcsolódó fotógaléria