Bakos Balázs nyugalmazott plébános Borszék díszpolgára lett

Külhoni – 2023. augusztus 14., hétfő | 17:31

Augusztus 5-én, a városnapok keretében tartott ünnepségen Mik József polgármester díszpolgári címet adományozott Bakos Balázsnak, a Hargita megyei Borszék nyugalmazott plébánosának.

Bakos Balázs 12 éven át szolgálta a borszéki híveket. A köztiszteletnek örvendő plébános családjaként tekintett a település közösségére. A város új díszpolgára többek között egy életre szóló Fontana Gyógyfürdő belépőt is kapott a cím mellé.

Bakos Balázs Gyergyóremetén született 1947-ben. Elemi iskoláját szülőfalujában végezte, utána a gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán folytatta tanulmányait. 1973. április 29-én szentelték pappá. Első munkahelye a háromszéki Gelence volt. Három év után Kézdimartonoson folytatta, itt 29 évig szolgálta a közösséget.

Paptársakkal: Balázs-Hegedűs József, Bakos Balázs, Szilveszter Imre-Gábor, Vizauer Ferenc, Kovács Sándor 

2005. augusztus elsején lett Borszék plébánosa, ahol egészen 2017. július 31-i nyugdíjazásáig szolgálta a város közösségét.

Balázs Renáta olvasta fel a laudációt, mely szerint Bakos Balázs nyugalmazott plébános a hívek lelki gondozása mellett nagy gondot fordított az egyház anyagi gyarapodására. Felújította a paplakot, kántori lakot épített, befejezte a halottas házat, amelybe új harangokat rendelt. Kijavította a temetőkertet és új székelykaput készíttetett. Ugyanazt tette a plébánia területén is. A templom állagát védendő kijavíttatta a tetőt, felújíttatta a templom belsejét, megjavíttatta az orgonát, az oltárokat és szobrokat újraaranyoztatta. Megoldotta a templom fűtését és a harangok elektromos működtetését. Fő műve az alsóborszéki új lourdes-i templom megépítése volt. Ennek megvalósításához téglajegyeket bocsátottak ki, pályázatot írtak. A források biztosításához Hargita Megye Tanácsa, a borszéki Önkormányzat, a Romaqua Group Rt., Kurkó Gyárfás és több helyi vállalkozó is hozzájárult.

Magyarországról, Felvidékről és Svájcból is kerültek adakozók, az új templom 2014-re készült el és Jakubinyi György érsek szentelte fel. Nem feledkeztek meg a régi, a templom közelében lévő, 1901-ben épült harangláb felújításáról sem, amelyet felújítás után Tamás József segédpüspök szentelt fel 2017-ben.

Bakos Balázst 1972. április 9-én Gyulafehérváron Isten szolgája Márton Áron püspök szentelte pappá. Életéért és hivatásáért 2015-ben négy társával – Balázs-Hegedűs Józseffel, Kovács Sándorral, Szilveszter Imre-Gáborral és Vizauer Ferenccel – együtt a Szent Mihály-templomban ünnepi szentmisével adott hálát.

Forrás és fotó: Romkat.ro/Statiuneaborsec.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria