Balatonföldváron rendezték meg a Görögkatolikus Metropólia családtáborát

Hazai – 2023. július 27., csütörtök | 16:01

Idén nyáron is Balatonföldváron tartották a görögkatolikus családtábort július 17. és 22. között. Kilencven család, mintegy négyszáz résztvevő érkezett a metropólia területéről a Riviéra Park Hotelbe, és kapcsolódott be a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Pasztorációs Iroda által szervezett programokba. A táborról Zajácz Andrea írt összefoglalót, melyet szerkesztett formában közlünk.

A családtábor napirendjének felépítése minden korosztály számára lehetővé tette, hogy változatos hitéleti, kulturális és sportprogramokon vehessen részt.

A reggeli Szent Liturgia és az esti imádság vagy vecsernye adta meg a hét keretét.

A kisebbeknek kézműves-foglalkozás, arcfestés, Paprika Jancsi csúzlizdája, régmúlt játékok, bábelőadás, csillámtetoválás és hennafestés színesítette a napokat. A nagyobb gyerekek, fiatalok Domokos Zsolt atya előadásain vehettek részt.

A felnőttek változatos témákat feldolgozó előadásoknak lehettek részesei. Dabóczi Kálmán és Veronika Nagy család – nagy kaland? című tanúságtételét is meghallgathatták. Az előadók őszintén beszéltek a házasságukban megélt küzdelmekről, kapcsolatuk és személyiségük formálódásáról.

Uzsalyné Pécsi Rita vezetésével, Meg-találjuk vagy ki-találjuk magunkat? címmel az énidentitás és a nemi identitás kialakulása, megszilárdulása témakörét gondolhatta át a hallgatóság.

A pécsi neveléskutató az előadás során eszközkészletet kínált, amellyel a szülők gyermekeik segítségére lehetnek; rámutatott tényekre és tévhitekre, illetve a megoldás irányaira.

Másképp címmel Katona Klári, Szabó Brigi és Kocsis Tamás atya szólt a családtábor felnőtt résztvevőihez.

Kinek a társaságában érzem jól magam, kinek a példájából szeretnék meríteni, előrehaladni utamon életem során? – tette fel a kérdést Pongrácz Attila és Annamária, rávilágítva arra, hogyan lehet családunkban evangéliumi életet élni a 21. század mindennapjaiban.

A táborban természetesen sok lehetőség volt fürdőzésre, és nem maradt el a szokásos retróparti sem, valamint sörest is gazdagította a csaknem négyszáz résztvevő számára összeállított programkínálatot.

Az immár hagyományosnak mondható görögkatolikus családtábor történetében megújulási folyamat indult el, hiszen számtalan fiatal házaspár és kisgyermek vett részt a táborban a régóta visszatérő táborozók mellett. A táborozók számára öröm e fejlődés, amellett, hogy évente régi ismerősökkel is találkozhatnak; megtapasztalhatják Egyházunk sokszínűségét az egy-egy téma feldolgozását követő beszélgetések során.

A Görögkatolikus Metropólia számos területéről – szinte az egész országból – érkeztek családok a táborba, átélve a találkozás, a mély beszélgetések lehetőségét, amelyek a tábor legértékesebb pillanatai.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Fekete András 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria