Balatongyörökön táboroztak a Székesfehérvári Egyházmegye családjai

Hazai – 2017. július 28., péntek | 16:39

Évről évre megszervezik a Székesfehérvári Egyházmegye családközösségei az egyházmegyei családtábort. A nagy hagyományokkal rendelkező balatongyöröki táborba idén is mintegy ötven család érkezett július elején, hogy együtt töltsön egy hetet közösségben, felüdítő, egyben hitmélyítő programokkal.

A szülőknek szóló délelőtti előadások sorát idén is a tábor főtámogatója, Spányi Antal megyéspüspök kezdte. Rámutatott: ezek a családos nyári hetek alkalmat adnak arra, hogy az előadások, imádságok által sok minden helyére kerüljön a keresztény családok életében; hogy újra tisztán lássák azokat a feladatokat, amelyekkel meg kell küzdeniük, és világosan lássák a célokat, amelyért tenniük kell; hogy figyelmes szeretettel tudjanak egymás felé fordulni, keressék a másikban a jót; hogy az egymásban fölfedezett jóért hálásak legyenek; hogy ki tudják mutatni érzelmeiket, tudjanak közösen megélni olyan dolgokat, amelyek Isten felé terelik őket: akár az imádságban, a szentmisékben, a szentgyónásban, szentáldozásban; a családtagok találjanak időt egymás számára, a szülők a gyermekek számára, hogy oda tudjanak figyelni rájuk minden dolgukban.

A család nagyon lényeges hely, ahol az ember meg tudja valósítani önmagát, ki tud bontakozni, meg tudja találni és szolgálni tudja az életet. Ehhez az kell, hogy minden családtag azt érezze: fontos a másik számára – fogalmazott a főpásztor.

Vannak, akik azt szeretnék, hogy úgy tekintsünk a családra, mint egy idejétmúlt társadalmi szerkezetre, amire már nincs szükség, és akik szerint az Egyház szava már egyáltalán nem szól a mai emberhez. Amikor tizennégy évvel ezelőtt elkezdődött a szolgálatom, fontos gondolat volt, hogy együtt lélegezzünk a világgal; mindenütt ott legyen az Egyház, ahol az ember van. Most azt látom, rendkívül fontossá vált, hogy együtt lélegezzünk az Egyházzal, legyen erős bennünk az Egyházhoz tartozásunk tudata, az elkötelezettségünk. Mutassuk meg a világnak, hogy az Egyházban találjuk meg a magunk küldetését és azt a lehetőséget, amely nemcsak az egyes családok örömét, hanem az egész emberiséget szolgálja. Építsük Isten boldog országát, hogy valósággá váljon a világ előtt – biztatta a jelenlevőket a megyéspüspök.

Az évről évre megrendezett családtáborok mindig keresnek valami olyan aktualitást, ami megszólítja a családokat, ami a családok életének öröme, gondja vagy éppen feladata lehet. Uzsalyné Pécsi Rita három előadása idén az érzelmi intelligenciáról, az apák szerepéről és a serdülőkor kezdeteiről szólt. A szakember elmondta: az országban sok helyen zajló családtáborok közül is kiemelkedik ez a jól megszervezett családi nyaralás: a gyerekeknek is fontos minta, mert látják, hogy családban lenni jó, családokkal együtt lenni jó; a szülőknek is nagy megerősítés, hiszen megtapasztalják, hogy a másik családnak is hasonló léptékű problémái vannak, vagy éppen az ő családja tud segíteni a másiknak valamiben.

Fontos a tapasztalatok megosztása, de az év közben elmaradt, együttes családi élményeknek is pótlása ez, amelyek az iskolai évben vagy a munkával töltött idő miatt óhatatlanul is elvesznek. Ilyenkor van lehetőség együtt nevetni, hancúrozni, szórakozni vagy éppen vágyakozni dolgokra. A gyerekeknek van lehetőségük megmutatni, mire képesek, mit tudnak alkotni. Sok hiányzó tapasztalatot tudnak a gyerekek, a családok és a szülők is egymásról szerezni. Hallatlan nagy dolog, hogy játszani látjuk gyerekeinket, mert a játékban nagy mértékben megismerhetjük a másikat. Természetesen nagyon sok hozadéka van egy ilyen együttlétnek, ami nemcsak a programok nyomán teremtődik meg, hanem abból, hogy kiszakadunk abból a helyzetből, amiben vagyunk, és egymásra figyelünk – emelte ki Pécsi Rita.

A családtáborba ebben az évben is hívtak lelkipásztorokat a szervezők, hogy a keresztény lelkiség megélésében, a keresztény családi élet tudatosításában segítsék a családokat. Délelőttönként a szülők tartalmas, a családi élet sajátos témáiról szóló előadásokat hallgathatták, eközben a gyermekek és a fiatalok a korosztályuknak megfelelő csoportokban vehettek részt programokon. A családtábor egyik kiemelt eseményévé vált a gyerekek által előadott vidám, zenés, táncos produkció: idén a Dzsungel könyve bemutatója. Természetesen versenyekben is bővelkedett a tábor; a szellemi vetélkedőkön túl a sport is szerepet kapott.

Azoknak, akik első alkalommal vettek részt a táborban, nagy meglepetés volt a számos közösségi élmény, a több éve táborozók összetartása, a szervezés színvonala. Harkai Gábor családreferens pap záró előadásában felsorolta a pozitív visszajelzéseket, és megköszönte a támogatóknak és a szervezőknek, hogy ismét megvalósulhatott az egyházmegyai tábor. A programok közül kiemelte a családok keresztútját, amely meghatározó lelki élmény marad minden résztvevőnek.

Varga László, az egyházmegyei családtábor egyik főszervezője a záróalkalmon elmondta: idén is minden család megtapasztalhatta azt a lelkületet, amely ezt a nyári családos hetet jellemzi; azt a szeretetközösséget, vagyis egymás iránti szeretetet, amely Isten ajándéka minden ember számára.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria