Balatonszemesen játszotta első mérkőzését a felzárkózó települések labdarúgó-válogatottja

Hazai – 2023. június 23., péntek | 10:32

A Dél-Balaton FC korosztályos együttese ellen lépett pályára először a felzárkózó települések fiatal válogatottja – a 2019-ben indult hosszú távú esélyteremtő és felzárkóztató programban szereplő falvak legtehetségesebb U15 (utánpótlás) korosztályos játékosaiból összeállított csapat – június 21-én Balatonszemesen.

A „Felzárkózó települések” programban részt vevő hátrányos helyzetű falvak legügyesebb labdarúgóiból álló 23 fős keretébe hosszú út vezetett a játékosoknak. Az országszerte megrendezett regionális futballtornák alapján a szakmai stáb többkörös válogatással és edzőtáborokkal – amelyek közül az egyiket a Magyar Labdarúgó-szövetség segítségével Telkiben, a válogatott felkészülésének is helyt adó Globall Hotelben tartották – szűkítette le a létszámot.

A végső keretbe az ország több pontjáról, többek között Sárkeresztúrról, Gyulajról, Tiszabőről, Monorról, Nyírmihálydiból, Kömlőről és Patapoklosiból kerültek be játékosok, akik első közös mérkőzésüket Balatonszemesen, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett Ötrégiós Játékok sporttáborában a Dél-Balaton FC korosztályos csapata ellen vívták június 21-én.

A június 20. és 23. között megrendezett négynapos balatonszemesi sporttáborba az ország öt nagy régiójából, a leghátrányosabb helyzetű településekről érkeztek 10–16 év közötti fiatalok, hogy több sportágban – labdarúgás, futás, atlétika, karate, asztalitenisz, sorversenyek – mérjék össze tudásukat, tehetségüket, és átéljék, milyen is egy igazi, nyári vakáció a Balaton partján.

A debütáló mérkőzés előtt nagy meglepetés érte a játékosokat: a Magyar Labdarúgó-szövetség képviselőjétől minden játékos teljes edzés- és meccsfelszerelést kapott, így a nemzeti tizenegy meggypiros válogatott mezében léphettek pályára.

A rekkenő délutáni hőség ellenére nagy tempót diktáltak a játékosok. A sportszerű, ivószünetekkel tarkított mérkőzésen végül 3–3-as döntetlen született, de az eredménynél sokkal fontosabb, hogy láthatóan egy igazi, nagybetűs csapat született a felzárkózó településekről érkezett labdarúgókból.

A már 178 települést érintő felzárkóztató programban, amelynek alapját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programja adja, kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely több helyszínen is beépült a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába.

A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetőek a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házi feladat és a jó iskolai magatartás.

A rendszeres edzések és mérkőzésekre utazások csapatot építenek, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek lesznek a mindennapjaik részei, amelyeket később, életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni. A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria