Befejeződött az országos katolikus ifjúsági találkozó Kolozsváron

Külhoni – 2015. július 28., kedd | 13:20

Július 22. és 26. között tartották az országos katolikus ifjúsági találkozót (OKIT) a Kolozsváron. A tizenharmadik alkalommal megrendezett országos találkozón több mint kétezer fiatal vett részt – tájékoztat a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az OKIT első napját imával és áldással kezdték Kolozsváron, majd a belga származású Daniel Ange, a Jeunesse Lumière közösség alapítója, a találkozó meghívott előadója tartott katekézist. Röviden románul is köszöntötte a fiatalokat, majd katekézisében a fiatalok lelkére kötötte: az öröm, a boldogság szent! A katekézist kiscsoportos beszélgetések követték, ahol a fiataloknak alkalmuk volt játékos módon megismerkedni egymással, majd román nyelven celebrált görögkatolikus liturgián vehettek részt.

A délután folyamán különböző alternatív programok közül választhattak a fiatalok. A ferencesek a Szentírás segítségével történő imádságra tanítottak. Mărgulescu Cotiso előadást tartott, melyben rávilágított arra, hogy a szexualitást nem a folyóiratok találták fel, hanem Isten, a teremtés elején, ezért ez szent terület az ember életében. Legtöbben a városnéző túrákra indultak, illetve igénybe vették a kolozsvári múzeumokba szóló ingyenes belépőket.

Este koncertekre került sor, amelyeken az OKIT résztvevőin túl nagy számban jelentek meg más érdeklődő fiatalok is.

* * *

Július 24-én Daniel Ange katekézisében arra tanította a fiatalokat, hogy a szeretetnek a boldogság, nem pedig a szenvedés forrásának kell lennie. Boldogok a tiszta szívűek: a tiszta szív Istennek szentelt szívet jelent. Az ember nem lehet fogyasztási cikk.

Másnap, július 25-én az Oltáriszentségről és a misszió fontosságról elmélkedett katekézisében Ange atya. Hangsúlyozta: az Eucharisztia harmóniateremtő – az ember teste, szíve, lelke között építi az összhangot.

Jézus az Oltáriszentségben magát teljesen nekünk ajándékozza. Nem úgy ajándékozza magát, mintha egy tárgyat ajándékozna, hanem teljesen. Ezért nem bánhatunk akárhogy az Oltáriszentséggel. Jézus teste a miénk, de mi is hozzá tartozunk, így mi sem tehetünk bármit a testünkkel – figyelmeztetett az előadó.

Az OKIT utolsó katekézise a misszióról és annak fontosságáról szólt. Daniel Ange szerint legfőképpen a fiatalok feladata, hogy elvigyék a fiatalokhoz az evangéliumot.

A missziót és az Isten szavához való ragaszkodást földünkön sokan vérükkel pecsételték meg. Harminc évvel ezelőtt még senki sem mert volna arról álmodni, hogy ma ennyi fiatal szabadon összegyűlhet itt – mondta Ange atya, majd arra buzdította a fiatalokat, hogy legyenek büszkék és váljanak méltókká földünk mártírjaihoz.

A katekéziseket kiscsoportos beszélgetések követték, melyeken a fiatatok között részt vettek a jelen levő püspökök és Daniel Ange is.

A szombati szentmisét Jakubinyi György gyulafehérvári érsek celebrálta magyar nyelven, a szentbeszédet pedig Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mondta magyar és román nyelven. Homíliájában a boldogság kereséséről, formáiról és útvesztőiről szólt a főpásztor.

A mai önközpontú ember nagy kísértése, hogy csak magára figyeljen, és csak saját szempontjából nézze a dolgokat. Ebből azonban ki kell törni, legyenek bátrak a fiatalok és készek az önzetlen tettekre! – buzdított a nagyváradi püspök.

A délután során az OKIT-Expo keretében a kolozsvári sétatéren a megszentelt élet évéhez kapcsolódva a jelen levő szerzetesrendekkel, társaságokkal, s azoknak karizmáival, tevékenységükkel ismerkedhettek a fiatalok.

* * *

A találkozó utolsó napján ünnepi Szent Liturgiát tartottak, melynek főcelebránsa a házigazda, Florentin Crihălmenanu kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus megyéspüspök volt.

A homíliát Ioan Robu, bukaresti római katolikus érsek mondta. Szentbeszédében a találkozó témájával összhangban, az együtt töltött napok összefoglalójaként a boldogságkeresésről és a keresztény boldogságot keresőkről szólt.

A szentmise után, a köszönetnyilvánítások során kiderült: a külföldiekkel együtt több mint 2200 fiatal, 11 püspök, több mint 100 pap, 70 szerzetes és szerzetesnővér vett részt az idei találkozón. A gyulafehérvári főegyházmegyét 150 fiatal képviselte.

A találkozó végén bejelentették: a következő országos katolikus ifjúsági találkozót a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye szervezi 2018-ban.

Addig pedig Krakkóban találkozhatnak újra a fiatalok jövőre, 2016-ban, az ifjúsági világtalálkozón, ahova már lehet jelentkezni a http://www.krakow2016.com/en honlapon.

Mint ismeretes: a vasárnapi, július 26-i Úrangyali imádság után Ferenc pápa is regisztrált az ifjúsági világtalálkozóra.

Fotó: Fábián Róbert/Vasárnap

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria